Facebook Twitter

Ziua Mondială CRISPR, pe scurt

Prima aniversare a Zilei Mondiale CRISPR a fost marcată, așa cum am anunțat pe site-ul nostru, printr-un simpozion internațional on-line. Principalul speaker al simpozionului on-line – și, probabil, cel mai așteptat - a fost nimeni altul decât co-inventatorul CRISPR, dr. Jennifer Doudna.

În prezentarea sa, dr. Doudna a vorbit despre modul în care „cercetările sale timpurii începute din curiozitate” asupra sistemului imunitar bacterian au dus la descoperirea CRISPR ca instrument de editare a genomului. În lucrarea lor metodologică, cercetătorii au subliniat în mod special ușurința pe care un singur ARN ghid ar aduce-o în procesul de editare - un instrument robust cu două componente care ar consta dintr-un ARN ghid și o proteină care să poată fi utilizată pentru a defini o secvență în ADN pentru tăiere. Dr. Doudna a definit acest moment ca pe un moment crucial care s-a transformat rapid dintr-o simplă idee în ceva mai mare și mai interesant decât ceea ce își imaginaseră când au început proiectul.

Una dintre aplicațiile interesante ale tehnologiei CRISPR este aceea de a vindeca bolile genetice, a spus dr. Doudna, referindu-se la recentele studii clinice de succes bazate pe CRISPR pentru vindecarea anemiei cu celule secera."Cu doar câțiva ani în urmă, acest lucru ar fi sunat ca science fiction, dar astăzi suntem într-un moment în care putem manipula ADN-ul din celule din laborator pentru a corecta mutațiile care cauzează boala" a arătat dr. Doudna

Un aspect important pentru progresul continuu este asigurarea accesului la tehnologia CRISPR pentru cercetătorii din întreaga lume, asigurând, în același timp, siguranța și utilizarea etică a acesteia.

În încheierea prezentării sale, savantul a vorbit despre impactul CRISPR în diagnosticul COVID-19. Dr. Doudna a descris platforma de diagnostic mediată de CRISPR, care are potențialul de a fi utilizată ca alternativă la PCR și alte tehnologii de detectare bazate pe amplificare, nu numai pentru detectarea SARS-CoV-2, ci și pentru orice alte provocări virale cu care ne-am putea confrunta în viitor.

În ceea ce privește secțiunea dedicată aplicațiilor CRISPR în agricultură, principalii vorbitori au fost dr. Brian Staskawicz,profesor de biologie vegetală și microbiană la Universitatea din Berkeley (California), dr. Alison Van Eenennaam, specialist în extindere cooperativă, Universitatea Davis din California și dr. Juan Pablo Fernandez, manager al Departamentului de inginerie genomului al Companiei Bioheuris.

Dr. Brian Staskawicz s-a concentrat pe prezentarea cercetării genomicii agricole la Institutul inovator de genomică (IGI), inclusiv pentru creerea unei rezistențe durabile a tomatelor la boli specifice. Strategia lor implică dezvoltarea mai multor mecanisme de rezistență la boli pentru a controla boala spotului bacterian la tomate. Aceste abordări includ identificarea genelor de rezistență care recunosc proteinele efectoare conservate în Xanthomonas spp. Pe baza acestora se construiesc mutanți induși de CRISPR în ținte gazdă și se dezvoltă strategii pentru a proiecta noi receptori imuni.

 

Dr. Alison Van Eenennaam a vorbit despre importanța și aplicațiile editării genomului în creșterea animalelor. Aceste studii sunt fundamentale pentru cercetarea genomică funcțională, atât pentru a elucida funcția genetică presupusă, cât și, de asemenea, pentru a introduce variante genetice vizate în programele structurate de creștere a animalelor.

Dr. Juan Pablo Fernandez a descris cercetările efectuate la Bioheuris pentru a dezvolta sisteme durabile de gestionare a buruienilor prin trăsături fiabile rezistente la erbicide pentru culturi prin tehnologii non-OMG. Echipa sa a livrat ribonucleoproteine Cas-gRNA pre-asamblate în plantele de soia și sorg. Livrarea lor și metodele de cultură in vitro au arătat modificări precise prin HDR în explante de soia și sorg folosind Cas9 și Cas12a.

Mai multe informații, ca și rezumate ale discuțiilor purtate în alte secțiuni ale simpozionului, sunt disponibile pe https://www.synthego.com/blog/world-crispr-day-summary#Jennifer 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.