Facebook Twitter

Vaccin vegetal împotriva Covid

Un vaccin SARS-CoV-2 dezvoltat dintr-o plantă înrudită cu tutunul s-a dovedit a fi de succes după ce a condus la o neutralizare încrucișată împotriva variantelor Delta și Omicron ale virusului.

Descoperirile recente susțin dezvoltarea vaccinurilor multivalente pentru protecția cu spectru larg împotriva SARS-CoV-2 prin biofarmacia vegetală.
Experții recunosc biofarmacia vegetală pentru scalabilitatea, viteza, versatilitatea și costurile scăzute de producție, ceea ce o face o platformă promițătoare de vaccin de farmacologie moleculară pentru sănătatea umană. Metoda produce particule asemănătoare virusului (VLP). Ele sunt considerate sigure și eficiente, deoarece învelișul lor nereplicativ nu are genomul viral, dar imită virionul nativ cu epitopi repetitivi pentru a induce atât imunitatea înnăscută, cât și cea adaptativă.
Ideea de farmacologie moleculară i-a determinat pe oamenii de știință din Africa de Sud să creeze vaccinuri candidate folosind VLP-uri SARS-CoV-2 produse de Nicotiana benthamiana care au prezentat proteina S a variantei Beta. Iepurii albi din Noua Zeelandă au primit noul vaccin într-o doză de 5 micrograme, pentru a testa imunogenitatea. Această procedură a determinat obținerea unor răspunsuri ferme de anticorpi neutralizanți după vaccinarea de rapel. Vaccinurile testate au conferit, de asemenea, imunitate încrucișată împotriva variantelor Delta și Omicron.
Studiul a demonstrat că este posibilă dezvoltarea cu succes a unui vaccin VLP produs din plante, compus dintr-un cocktail de VLP selectate care poate duce la o protecție cu spectru larg împotriva SARS-CoV-2. Oamenii de știință au recomandat un profil de glicozilare SARS-CoV-2 VLP de grad clinic pentru studii viitoare.

Mai multe informații sunt disponibile pe Immunogenicity of adjuvanted plant-produced SARS-CoV-2 Beta spike VLP vaccine in New Zealand white rabbits - ScienceDirect 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.