Facebook Twitter

Va putea crește orezul în apele oceanului?

Cu aproximativ 75 de milioane de ani în urmă, un grup important de plante cu flori, cunoscute sub numele de iarbă de mare, a migrat înapoi în oceane de la suprafața uscată, unde toată viața vegetală a luat naștere acum aproximativ 500 de milioane de ani. Pentru a prospera într-un mediu salin, au trebuit să se adapteze și, în cele din urmă, au dezvoltat o toleranță la sare.

Baza genetică care permite ierburilor marine să crească în apă sărată rămâne latentă și nefolosită în multe dintre culturile noastre terestre, cum ar fi orezul, grâul și porumbul. Dacă am putea activa aceste gene, acele culturi ar putea fi cultivate în apă sărată, și chiar direct în ocean, devenind un element cheie în lanțul global de aprovizionare cu alimente. Pentru a hrăni lumea până în 2050, va trebui să producem cu aproape 60% mai multe alimente comparativ cu 2010.
Startup-ul de agricultură oceanică Alora încearcă să facă exact asta. Folosind instrumente CRISPR, aceștia desfășoară un proiect pilot pentru a cultiva plante de orez în apă sărată, doar pentru a ajunge să le cultive pe platforme plutitoare în largul coastelor țărilor africane și asiatice.

„Am reușit să găsesc un model special de opt gene în ierburi marine care permit plantei să se apere de mediul salin și să-l folosească în beneficiul său ca formă de creștere”, explică Luke Young, co-fondatorul Alora, absolvent de biologie de la Universitatea Durham din Marea Britanie, care a creat compania în urma cu trei ani. Prin modificarea propriului genom al plantei nu se introduce ADN extern și nu putem vorbi despre modificare genetică, ci doar despre editare genetică.

În prezent, Alora lucrează cu orez, a treia cea mai practicată cultură agricolă din lume (după trestia de zahăr și porumb) și cel mai important aliment de bază pentru jumătate din populație.

Orezul este deosebit de vulnerabil la pătrunderea apei sărate. Invazia solului de coastă de către apa oceanică este exacerbată în ultimii ani de activitățile umane, cum ar fi extracția apelor subterane și creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice.
„Sarea face două lucruri plantelor: le reduce capacitatea de a crește și de a se apăra și, de asemenea, încetinește metabolismul plantei, afectând capacitatea acesteia de fotosinteză, ceea ce reduce randamentul”, explică Young. Problema intruziunii apei sărate afectează agricultura de coastă la nivel mondial și este deosebit de acută în Asia de Sud-Est, unde deja dăunează culturilor.

Orezul este grav compromis de un nivel de salinitate de peste 3 grame pe litru, aproximativ o zecime din salinitatea apei de mare. „În acest moment, avem plante care cresc confortabil la jumătate din nivelul apei sărate a oceanului (16 grame pe litru)”, explică Young, care afirmă și că „știm exact ce să facem pentru a trece de la 16 la 32, care este nivelul total de sare oceanică”.

Mai multe amănunte găsiți pe Growing rice in the ocean? CRISPR might be utilized to tweak ancient genes could be a future superfood - Genetic Literacy Project 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.