Facebook Twitter

Un studiu internațional arată că producția mondială de grâu se poate dubla

O analiză inedită realizată de o echipă de experți internaționali, coordonată de Rothamsted Research din Marea Britanie, dezvăluie că potențialul genetic neexploatat al grâului arată că producțiile globale sunt doar jumătate din ceea ce ar putea fi. Echipa spune că acest „decalaj genetic de randament” ar putea fi eliminat prin dezvoltarea de soiuri de grâu adaptate fiecărei regiuni. Obiectivul ar putea fi realizat prin utilizarea variației genetice disponibile în băncile de gene de grâu cu tehnici moderne, cum ar fi reproducerea rapidă și editarea genelor.

Acesta este primul tip de analiză globală care a analizat un total de 53 de regiuni de cultivare a grâului din 33 de țări, acoperind toate mediile de cultivare a grâului la nivel global. Folosind un model de grâu de ultimă generație, numit Sirius, echipa a calculat mai întâi randamentul potențial a 28 de soiuri de grâu utilizate în mod obișnuit cultivate pe aceste locuri, presupunând cele mai bune condiții de creștere posibile pentru fiecare. Apoi au proiectat specii locale „idealizate” în cadrul modelului care a optimizat diferite trăsături ale plantelor pentru producție și a căror genetică de bază le va permite crescătorilor să le îmbunătățească.

Simulările s-au bazat pe date extinse despre trăsături, inclusiv toleranța și răspunsul la secetă și stresul termic, dimensiunea și orientarea frunzelor superioare care captează lumina și momentul evenimentelor cheie ale ciclului de viață. Rezultatele au arătat că, atunci când aceste trăsături cheie sunt optimizate, decalajele de producție genetică ar putea varia de la 30 la 70 la sută în diferite țări, cu un decalaj mediu global de randament genetic de 51 la sută.

Echipa concluzionează că producția globală de grâu s-ar putea dubla prin închiderea decalajului existent de producție genetică pentru a obține securitatea alimentară globală într-un mod durabil. Mai multe informații în comunicatul de presă Rothamsted Research, pe https://www.rothamsted.ac.uk/news/global-wheat-production-can-be-doubled-shows-study . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.