Facebook Twitter

Un nou sistem asemănător CRISPR ar putea revoluționa editarea genomului

O echipă de experți condusă de Feng Zhang de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite a publicat un studiu despre primul sistem programabil ghidat de ARN în organismele eucariote, inclusiv plante, animale și ciuperci. Descoperirile lor au fost publicate în Nature. Ei au arătat că proteinele Fanzor folosesc ARN-ul ca ghid pentru a ținti ADN-ul cu precizie și că Fanzor poate fi reprogramat pentru a edita genomul celulelor umane.

Sistemele compacte Fanzor au potențialul de a fi livrate mai ușor celulelor și țesuturilor ca terapii decât sistemele CRISPR-Cas, iar îmbunătățirile ulterioare pentru creșterea eficienței țintirii lor le-ar putea transforma într-o nouă tehnologie valoroasă pentru editarea genomului uman.

CRISPR-Cas a fost descoperit pentru prima dată în procariote (bacterii și alte organisme unicelulare care nu au un nucleu), iar oamenii de știință, inclusiv cei din laboratorul lui Zhang, s-au întrebat de mult dacă există sisteme similare la eucariote. Noul studiu demonstrează că mecanismele de tăiere a ADN-ului ghidate de ARN sunt prezente în toate regnurile vieții.

Potrivit lui Zhang, autorul principal al studiului, sistemul Fanzor oferă o altă tehnică pentru a face modificări precise în celulele umane, completând instrumentele disponibile de editare a genomului. Prin urmare, scopul lor principal este de a dezvolta medicamente genetice folosind sistemele de modulare a celulelor umane prin țintirea anumitor gene și procese. „Sistemele bazate pe CRISPR sunt utilizate pe scară largă și sunt puternice, deoarece pot fi reprogramate cu ușurință pentru a viza diferite site-uri din genom”, explică Zhang, care clarifică că „acest nou sistem este o altă modalitate de a face modificări precise în celulele umane, completând editarea genomului.(...) Natura este uimitoare. Există atât de multă diversitate... Probabil că există mai multe sisteme ARN programabile și vom continua să explorăm și, sperăm, să descoperim mai multe."

Aflați mai multe urmând link-ul Researchers uncover a new CRISPR-like system in animals that can edit the human genome | MIT News | Massachusetts Institute of Technology 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.