Facebook Twitter

Studiu revoluționar: Vaccinuri crescute în grădină și administrate din farfurie!

Viitorul vaccinărilor poate deveni mai degrabă consumarea unei salate decât o înțepătură în braț. Asta pentru că oamenii de știință de la universitatea californiană Riverside studiază dacă pot transforma plantele comestibile precum salata sau spanacul în fabrici de vaccin tip ARNmesager.
Tehnologia ARN sau ARNmesager, utilizată în vaccinurile COVID-19, acționează învățând celulele noastre să ne recunoască și să ne protejeze împotriva bolilor infecțioase.
Una dintre provocările acestei noi tehnologii este aceea că vaccinurile trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute pentru a menține stabilitatea în timpul transportului și depozitării. Dacă acest nou proiect va avea succes, vaccinurile cu ARNm pe bază de plante - care pot fi consumate - ar putea rezolva această provocare, putând fi depozitate la temperatura camerei.
Obiectivele proiectului, susținut printr-o subvenție de 500.000 de dolari de la National Science Foundation, sunt trei: arătarea faptului că ADN-ul care conține vaccinurile ARNm poate fi livrat cu succes în partea celulelor vegetale unde se va replica, a demonstra că plantele pot produce suficient ARNm pentru a rivaliza unei metode tradiționale și, în cele din urmă, determinarea dozei corecte.
"În mod ideal, o singură plantă ar produce suficient ARNm pentru a vaccina o singură persoană", a declarat Juan Pablo Giraldo, profesor asociat în Departamentul de Botanică și Științe ale Plantelor al UCR, care conduce cercetarea, realizat în colaborare cu oamenii de știință de la UC San Diego și Universitatea Carnegie Mellon.
„Testăm această abordare cu spanac și salată verde și avem drept obiective pe termen lung ca oamenii să-l cultive în propriile lor grădini”, a spus Giraldo. „Fermierii ar putea crește în cele din urmă câmpuri întregi.”
În trecut, Giraldo a arătat că este posibil ca cloroplastele să exprime gene care nu fac parte în mod natural din plantă. El și colegii săi au făcut acest lucru trimițând material genetic străin în celulele vegetale în interiorul unei carcase de protecție. Determinarea proprietăților optime ale acestor carcase pentru livrarea în celule vegetale este o specialitate a laboratorului Giraldo.
Pentru acest proiect, Giraldo a făcut echipă cu Nicole Steinmetz, profesor de nanoinginerie la UC San Diego, pentru a utiliza nanotehnologiile spre a livra material genetic cloroplastelor.
„Ideea noastră este de a reutiliza nanoparticulele naturale, și anume virusurile vegetale, pentru livrarea genelor către plante, a spus Steinmetz. "Unele inginerii merg în acest sens, pentru a face nanoparticulele să meargă la cloroplaste și, de asemenea, pentru a le face neinfecțioase față de plante."
Pentru Giraldo, șansa de a dezvolta această idee cu ARNm este punctul culminant al unui vis:„unul dintre motivele pentru care am început să lucrez în nanotehnologie a fost pentru a putea să o aplic la plante și să creez soluții noi de tehnologie. Nu doar pentru produse alimentare, ci și pentru produse de înaltă valoare, cum ar fi produsele farmaceutice ”, a spus Giraldo.

Articolul integral este disponibil pe https://news.ucr.edu/articles/2021/09/16/grow-and-eat-your-own-vaccines 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.