Facebook Twitter

Studiu chinezesc: bumbacul MG nu afectează artropodele

Un studiu chinezesc a concluzionat că bumbacul modificat genetic (GM) tolerant la erbicide (HT), care a fost cultivat în țară timp de doi ani, nu a arătat niciun efect dăunător asupra comunității de artropode. În cadrul studiului s-a observat că terenurile aveau aceeași abundență și diversitate de insecte ca și omoloagele lor.

Soiul de bumbac GMHT GGK2, cunoscut ca fiind tolerant la glifosat, și omologul său aproape izogen GMHT K312, au fost cultivate timp de două sezoane (2019 și 2020) la o stație experimentală din Anyang, Henan, China. Cercetătorii acestei cercetări și-au propus să analizeze impactul potențial al culturilor GMHT asupra comunităților de artropode.

Rezultatele au arătat că nu s-au găsit diferențe semnificative între GGK2 și K312 în ceea ce privește abundența comunităților de artropode și a indicilor de biodiversitate în majoritatea datelor de prelevare. Compoziția artropodelor din fiecare parcelă a fost, de asemenea, similară. În plus, s-a observat că există o mare similitudine între comunitățile de artropode găsite în ambele parcele.

Rezultatele studiului ajută la demontarea științifică a mesajelor difuzate de diferite organizații despre posibilele riscuri ecologice și de mediu ale culturilor GMHT, mesaje care au atras mare atenție și controverse în țară.

Mai multe amănunte pe https://jcottonres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42397-022-00121-y 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.