Facebook Twitter

Stivuirea genelor poate permite până la 20 de inserții deodată în genom!

În cadrul unei cercetări având ca scop să accelereze dezvoltarea culturilor destinate obținerii de biocombustibili pentru avioane cu reacție, oamenii de știință de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie al SUA au dezvoltat capacitatea de a introduce mai multe gene în plante într-un singur pas.

„Pe măsură ce încercăm să îndeplinim obiectivul unei industrii aviatice cu zero emisii de carbon până în 2050 cu combustibili durabili, provocările sunt uriașe – din punct de vedere tehnic, economic și biologic”, a declarat Jerry Tuskan, director executiv la Centrul pentru inovare în bioenergie condus de ORNL, care a coordonat cercetarea. „Abilitatea de a testa mai multe gene simultan va accelera acest proces și va crește probabilitatea de a ne atinge obiectivul de a înlocui integral combustibilul de aviație pe bază de petrol până în 2050.”

Oamenii de știință de la Laboratorul Național Oak Ridge (ORNL) din Statele Unite au introdus cu succes mai multe gene în plante folosind un singur pas. Noua metodă ar putea revoluționa modul în care cercetătorii din întreaga lume efectuează transformarea genetică. Tehnica, cunoscută sub numele de „stivuire” a genelor, înlocuiește modul laborios de inserare individuală a genelor în ADN-ul unei plante țintă. Fiecare transformare necesită, de asemenea, propriul test de confirmare pentru a determina dacă gena este în locația și orientarea corectă pentru a determina trăsătura dorită.

„Stivuirea” genelor permite oamenilor de știință să efectueze mai multe inserții de gene și teste de confirmare într-o singură transformare. Noua metodă folosește segmente de proteine intein, care pot fi separate în mod natural de proteine mai mari și apoi îmbinate împreună pentru a crea noi proteine. Inteinele au fost folosite pentru a crea un sistem de markeri selectabili divizat care a introdus simultan patru gene, inclusiv markeri, în plante. Stivuirea genelor a fost demonstrată și confirmată cu succes folosind tutun, Arabidopsis thaliana și plop.

Oamenii de știință ORNL modifică deja tehnica pentru a permite inserții de 12 gene simultan, dintre care două sunt gene marker. Ei sunt optimiști că metoda lor de stivuire a genelor poate suporta până la 20 de inserții de gene într-o singură transformare.

Mai multe informații în comunicatul de presă disponibil urmând New approach ‘stacks’ genes for faster plant transformation | ORNL .

  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.