Facebook Twitter

SSB – un concept integrat pentru combaterea schimbărilor climatice

Puține subiecte au o prezență atât de acută în dezbaterile științifice și politice precum schimbările climatice. Cu toate acestea, în ciuda acordurilor internaționale de combatere a schimbărilor climatice, emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, la fel ca și temperaturile globale. Efectele potențiale asupra vieții noastre sunt drastice: incendiile recente din SUA și Australia, inundațiile provocate de precipitațiile abundente, la fel ca și pierderile mari de culturi sunt toate efecte ale acestui fenomen.

Agricultura și, mai ales zootehnia, sunt departe de a fi printre principalii vinovați de aceste schimbări, așa cum în multe cazuri percepe opinia publică. În SUA, de exemplu, Agenția pentru Protecția Mediului spune că agricultura contribuie doar cu 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, mult mai puțin decât alte sectoare majore, precum electricitatea și transporturile. Dar, ceea ce este mai important, agricultura are mijloacele și capacitatea de a opri aceste schimbări.

Dioxidul de carbon emis în atmosferă rămâne acolo pe termen nelimitat. Schimbările climatice vor continua astfel să se înrăutățească, dacă nu se elimină, cumva, carbonul atmosferic. Prin urmare, găsirea de soluții pentru îndepărtarea activă a gazelor cu efect de seră este crucială.

Un grup de oameni de știință din SUA și Israel au propus o strategie de eliminare a CO2 care utilizează metodele ale biologiei sintetice și sistemice (SSB). Aceasta se bazează pe dezvoltarea și aplicarea strategiilor de modelare matematică, computatională și sintetică ca răspuns la probleme și provocări complexe în cadrul științelor vieții. Dezvoltarea și desfășurarea ulterioară a SSB ar putea permite modificarea genetică a plantelor pentru a elimina ireversibil CO2 din atmosferă. La un simpozion organizat la Boston, oamenii de știință au discutat ideile lor de atenuare a efectelor negative ale schimbărilor climatice, publicate în BioDesign Research.

Profesorul Charles DeLisi de la Universitatea din Boston, autorul principal al acestei lucrări, explică acest concept folosind o analogie interesantă: „Inginerii au învățat cu mult timp în urmă să proiecteze și să fabrice circuite pentru a îndeplini sarcinile dorite. În ultimele două decenii, inginerii biomedici au început să învețe să proiecteze și să manipuleze circuitele care permit celulelor să efectueze procese biologice cu funcții îmbunătățite: în acest caz, eliminarea CO2 ”.

În această lucrare, oamenii de știință au sugerat direcționarea și modificarea genelor care, de exemplu, reglează capacitatea de absorbție a rădăcinilor, pentru a crește cantitatea de CO2 prins în sol. În plus, modificarea genetică a proprietăților frunzelor ar putea crește productivitatea culturilor: de exemplu, o plantă poate fi modificată pentru a procesa mai multă energie prin fotosinteză fără a avea nevoie de mai multă lumină solară sau ar putea deveni mai rezistente la secetă prin frunze care nu permit evaporarea.

Alte modificări genetice interesante ale plantelor implică folosirea lor pentru a „fixa” azotul (transformarea azotului gazos în forme pe care plantele le pot folosi pentru creștere). În prezent, doar leguminoasele cu bacterii fixatoare de azot pot face acest lucru, dar dacă abilitatea poate fi adăugată la culturile principale de bază precum grâul, am putea extrage cantități mari de oxizi azotici (în special dioxid de azot), un gaz de seră major, din atmosfera. Pe lângă plante, diverse bacterii ar putea fi, de asemenea, proiectate pentru a utiliza CO2 ca sursă de carbon în loc de zaharuri, devenind potențial un mod de economisire a spațiului de a extrage CO2 din atmosferă.

DeLisi și colegii săi recunosc că propunerile lor reprezintă un pas către necunoscut, care implică și riscuri. „Perturbările ciclului carbonului la scară globală vor fi profunde și ireversibile în consecințele lor. Dezvoltarea unei agende naționale fără o analiză serioasă și deschisă a riscurilor și a strategiilor de atenuare ar fi o greșeală atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere etic. ”

Savanții avertizează în mod special că aplicațiile SSB ne impun să ne gândim cu atenție la cum să ne pregătim pentru consecințe neintenționate, cine este responsabil în caz de prejudiciu și dacă beneficiile sunt distribuite în mod echitabil în societate. „A avea răspunsuri solide la aceste probleme va ajuta la generarea acceptării publicului!”, explică ei.

Articolul original este disponibil pe https://www.agdaily.com/crops/research-points-gmos-path-easing-climate-concerns/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.