Facebook Twitter

Soia transgenică rezistentă la rugina asiatică

Datorită condițiilor blânde de iarnă, boabele de soia din America Latină sunt deosebit de vulnerabile la rugina asiatică (ASR), o boală fungică care poate cauza pierderi de producție de 10 până la 80% în țările în care este răspândită. Aceasta reprezintă un risc semnificativ pentru fermieri și sistemele agricole. Colaborarea dintre Fundația 2Blades și Corteva Agriscience a făcut posibilă producerea unei trăsături transgenice de rezistență la ASR, cu teste de teren de succes ale soiurilor de soia din America Latină care conțin noua transgenă.

Trăsătura transgenică dezvoltată va oferi un instrument suplimentar de gestionare a bolii pentru fermierii din regiune, crescând durabilitatea rezistenței la boli și opțiuni pentru strategiile integrate de management al bolii. Deși progresele științifice anterioare au condus la unele îmbunătățiri ale controlului ASR de soia în țări precum Brazilia, rezistența genetică durabilă nu a fost atinsă și este un instrument important pentru fermieri pentru a atenua riscul de îmbolnăvire.

„Rugina de soia este o provocare cheie pentru cultivatori și trebuie abordată printr-o strategie integrată”, a explicat Peter van Esse, vicepreședinte și lider de grup al 2Blades. El a adăugat că rezistența genetică împotriva ASR va ajuta la furnizarea către cultivatori a unui instrument puternic pentru a controla boala într-un mod mai eficient și mai durabil.

Cunoștințele 2Blades despre rezistența la boli, combinate cu competența Corteva în testarea de laborator și pe teren și expertiza în dezvoltarea de produse, au determinat decizia inițială de a colabora în 2013. Din 2013 până în 2018, au efectuat cercetări comune pentru a identifica noi gene de rezistență ASR.

Mai multe informații pe site-ul web al Fundației 2Blades, https://2blades.org/2022/07/20/2blades-and-corteva-agriscience-reach-collaboration-milestone-in-development-of-durable-resistance-for-latin-american-soybean-varieties/ . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.