Facebook Twitter

Social-media oferă o șansă pentru combaterea pseudoștiinței!

Oamenii de știință și fermierii se adresează din ce în ce mai mult pe rețelele sociale pentru a combate dezinformarea împotriva OMG-urilor. Rezultatele de până acum au fost promițătoare.
Social media a schimbat fundamental modul în care comunicăm între noi. S-au scris multe despre consecințele negative ale acestei dezvoltări, dar utilizarea pe scară largă a platformelor precum Twitter și Facebook a permis oamenilor de știință și fermierilor să ocolească portarii tradiționali și să interacționeze direct cu publicul. Nicăieri nu este mai evident acest lucru decât în discuția despre biotehnologia culturilor, „OMG-urile” în limbajul comun.
Inovațiile biotehnologiei culturilor, cum ar fi editarea genetică prin tehnologia CRISPR, au permis o reducere substanțială a timpului și banilor necesari pentru reproducerea a noi soiuri de plante, creând concurență pentru firmele consacrate și permițând țărilor în curs de dezvoltare să își abordeze problemele specifice de securitate alimentară. Fermierii și oamenii de știință din agricultură folosesc rețelele sociale pentru a împărtăși informații credibile despre progrese precum CRISPR și pentru a risipi miturile nesfârșite despre tehnologia care proliferează online.

Fermierii cer acces la culturi mai bune pe social media

În timp ce culturile modificate genetic sunt pregătite să-i ajute pe fermieri să reducă pierderile de randament și să îmbunătățească calitatea și conținutul de nutrienți ai produselor lor, percepția publicului asupra tehnologiei va decide în cele din urmă dacă și cum va fi folosită pentru a combate foametea în întreaga lume. Teama consumatorilor de tehnologia transgenică (OMG), exprimată în mare parte pe rețelele de socializare, a înăbușit inovații agricole importante în ultimii ani și este posibilă repetarea situației și în ceea ce privește editarea genelor.
În speranța de a preveni acest scenariu, fermierii se alătură dezbaterii virtuale. Sunt o circumscripție online relativ mică, dar organizații precum Rețeaua Globală a Fermierilor (GFN) ajută la amplificarea vocii fermierilor cu privire la aspecte esențiale precum comerțul, tehnologia și agricultura durabilă. Membrii GFN au comunicat cu succes cu publicul prin intermediul rețelelor sociale, deschizând calea pentru ceilalți. Un astfel de exemplu este Ruramiso Mashumba, un mic fermier african și președinte al Uniunii Fermierilor din Zimbabwe. Ruramiso a fost foarte activ în solicitarea accesului la semințe îmbunătățite pentru a ajuta cultivatorii să se adapteze provocărilor de astăzi. În plus, prin contul său de Twitter @World_Farmers, GFN oferă fermierilor din întreaga lume șansa de a comunica cu restul lumii. 205 de fermieri din 53 de țări s-au conectat și au împărtășit importanța accesului la toate instrumentele disponibile, cum ar fi culturile modificate genetic, prin intermediul acestui forum online.
În ultimii 25 de ani, discuția despre OMG-uri în agricultură a fost condusă de activiști anti-tehnologie. Acum, oamenii de știință se luptă cu succes cu dezinformarea online. Dezbaterea în creștere asupra beneficiilor și riscurilor CRISPR-Cas-9 se desfășoară din ce în ce mai mult pe rețelele de socializare, iar dovezile sugerează că academicienii vor avea un impact pe termen lung asupra opiniei publice și, în cele din urmă, vor influența deciziile politice.
Unul dintre oamenii de știință din domeniul agriculturii care conduc acest efort este geneticianul Universității din Florida, Kevin Folta. Cu aproape 25.000 de adepți pe Twitter, el răspunde direct utilizatorilor care răspândesc dezinformarea. Folta găzduiește, de asemenea, Talking Biotech Podcast, o platformă pe care o folosește pentru a promova activitatea experților dintr-o varietate de discipline. Sarah Evanega de la Universitatea Cornell a condus Alianța pentru Știință, o organizație nonprofit care oferă, de asemenea, academicienilor șansa de a combate miturile anti-biotehnologie și, mai recent, teoriile conspirației și dezinformarea din jurul pandemiei, vaccinurilor, schimbărilor climatice și biologiei sintetice.
După cum a explicat Evanega, „dezinformarea a devenit un cuvânt la modă decând cu COVID, dar în știința plantelor, ne confruntăm cu dezinformarea de zeci de ani”. Din fericire, rețelele sociale au împuternicit o generație mai tânără de oameni de știință și susținători ai științei să comunice eficient despre inovațiile importante în producția de alimente.
Dar lupta nu se oprește la agricultură. După cum a subliniat biologul Mary Mangan, în timpul acestei pandemii, feedback-urile tuturor comentatorilor de pe Facebook și Twitter au fost bombardate de valuri de prostii anti-OMG sau anti-vaccin și, uneori, o combinație a ambelor. Aceasta este o problemă gravă, a remarcat ea, dar „dovezile sugerează că oamenii vor respinge uneori dezinformarea atunci când îi văd pe alții corectați pentru că au încercat să răspândească aceeași dezinformare”.
Informațiile credibile inhibă în mod eficient răspândirea pseudoștiinței pentru diverse subiecte științifice pe mai multe platforme de socializare. Pentru prima dată în mulți ani, experții au șansa de a trece înainte de campaniile de dezinformare, care ar putea face diferența în dezbaterea referitoare la editarea genetică.
„Inelul de viață de care avem nevoie pentru a menține alfabetizarea științifică acum poate fi în mâinile noastre”, a scris Mangan. - „sau cel puțin la îndemâna noastră”.

Articolul original este disponibil pe https://www.acsh.org/news/2021/07/27/fighting-fire-fire-scientists-and-farmers-take-over-gmo-debate-social-media-15668 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.