Facebook Twitter

Siguranță și știință

Biotehnologia agricolă permite amelioratorilor să introducă gene într-o singură plantă dintr-o gamă largă de surse vii și/sau să editeze genele existente ale unei plante pentru a îmbunătăți sau a dezvolta trăsături specifice culturilor. Acest proces permite agricultorilor să crească mai eficient produsele alimentare, fibrele și combustibilii, pentru a răspunde nevoilor în creștere ale consumatorilor. Pot face culturi mai robuste împotriva bolilor, rezistente la anumiți dăunători și erbicide, tolerante la secetă sau mai nutritive. 

De asemenea, biotehnologia are avantajul de a fi mai  precisă și mai rapidă decât ameliorarea convențională, deoarece numai câteva gene care poartă funcții cunoscute sunt inserate în genomul recipientului, micșorând considerabil procesul de a trece prin mai multe generații, așa cum este necesar în ameliorarea tradițională. 

Deși este doar unul dintre instrumentele disponibile pentru agricultura modernă, biotehnologia agricolă deține un potențial vast de abordare a numeroaselor provocări legate de mediu și societate. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Comisia Europeană, împreună cu alte academii ale științei și autorități de reglementare din întreaga lume, inclusiv Consiliul consultativ european al științelor (EASAC), sunt de acord că culturile modificate genetic (OMG) sunt sigure. De la prima comercializare pe scară largă a produselor pe bază de OMG-uri în urmă cu 18 ani, nu a existat nici o dovadă a efectelor negative legate de consumul oricărei culturi modificate genetic aprobate. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.