Facebook Twitter

Senzațional: plantele pot alege dacă și cât CO2 stochează!

Oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Vest au descoperit că plantele controlează cantitatea de carbon obținută din fotosinteză pe care o depozitează pentru a construi biomasă folosind o cale metabolică. Aceasta este o capacitate deosebit de rară a plantelor, deoarece implică încălcarea regulilor normale ale biochimiei. În plus, are potențialul de a ajuta la atenuarea schimbărilor climatice. Într-un fel, putem spune că implică o voință a plantelor...

Oamenii de știință au numit acest proces necunoscut anterior „decizii secrete” luate de plante atunci când eliberează carbon în atmosferă. În timp ce investigau planta Arabidopsis thaliana, cercetătorii au descoperit că plantele controlează cantitatea de carbon obținută din fotosinteză pe care o conservă pentru a genera biomasă, folosind un canal metabolic în timpul respirației. Mai exact, acest lucru se întâmplă chiar înainte ca plantele să ardă compusul piruvat, deoarece oamenii de știință au găsit dovezi că planta poate urmări sursa piruvatului și poate alege dacă să-l elibereze sau să-l depoziteze pentru utilizare.

Potrivit oamenilor de știință, piruvatul este ultimul punct al deciziei plantei de a o arde și de a elibera dioxid de carbon sau de a-l folosi pentru a genera fosfolipide pentru uleiuri vegetale, aminoacizi și alte produse din biomasă. Oamenii de știință nu se așteptau la această descoperire, deoarece nu respectă regulile biochimice tipice, în care fiecare reacție este o competiție și procesele nu controlează unde merge produsul.

Această descoperire pune în lumină modul în care plantele stochează dioxidul de carbon în timpul procesului metabolic și deschide calea pentru cercetări viitoare care pot dezvolta plante capabile să stocheze carbonul mai mult timp, crescând astfel șansele de a atenua provocările schimbărilor climatice.

Articolul original este disponibil pe https://www.sciencealert.com/plants-are-making-decisions-about-how-much-carbon-to-release-breaking-biochemistry-rules . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.