Facebook Twitter

Semințele de camelină, folosite pentru producerea plasticului

Oamenii de știință de la Rothamsted (Marea Britanie) au proiectat o fabrică vegetală pentru a produce o serie de substanțe chimice vitale, utilizate la fabricarea articolelor comune de zi cu zi, majoritatea obținute de obicei din combustibili fosili.

Clasa de substanțe chimice – un grup de molecule numite 4-VPs (vinil fenoli) – sunt utilizate pe scară largă în fabricarea de produse precum alimente și farduri – și include chiar și un plastic folosit pentru ecranele televizoarelor și telefoanelor mobile.

Descoperirea a venit atunci când cercetătorii au modificat o cale metabolică în camelină și au deviat-o pentru a produce derivate din aceste produse potențial utile.

Este prima dată când acest lucru se realizează în plante, iar cultura a fost deja testată cu succes în teren – un pas vital în producerea volumului de substanțe chimice necesare producătorilor.

Folosirea culturilor pentru a produce materii prime pentru industrie ar putea reduce dependența noastră de produse petrochimice, ceea ce ar ajuta la trecerea la zero net, spune autorul principal al studiului, dr. Guillaume Menard. „Este uimitor cât de multe produse de zi cu zi sunt fabricate din sau conțin substanțe chimice extrase din țiței și derivații acestuia. Cunoaștem cu toții problemele legate de extracția și utilizarea continuă a combustibililor fosili, dar transformarea plantelor de camelină în „fabrici verzi” pentru a produce înlocuitori pentru acești compuși petrochimici este o alternativă durabilă excelentă.”

Camelina este o cultură emergentă de semințe oleaginoase care este din ce în ce mai folosită pentru a produce o gamă de produse alimentare și nealimentare de specialitate în Europa și America de Nord.

În articolul publicat în jurnalul Metabolic Engineering, cercetătorii explică modul în care au introdus o genă în plantele de camelină, astfel încât să exprime o enzimă bacteriană adaptată în sămânța în curs de dezvoltare. Acest lucru a redirecționat căile metabolice obișnuite ale plantei, astfel încât, în loc să producă sinapină din acidul hidroxicinamic, au produs moleculele 4-VP, fie într-o formă liberă, fie atașate de zaharuri din plante.

Moleculele 4-VP au o gamă întreagă de aplicații în industrie, majoritatea fiind compuși de aromă utilizați în mod obișnuit pentru produse alimentare și cosmetice.

Unul dintre ele, guaiacolul are un gust și o aromă asemănătoare cuișoarelor, în timp ce 4-vinilsiringolul – cunoscut și sub numele de Canolol – poate fi folosit drept conservant alimentar.

4-vinilfenolul este folosit pentru a produce PVP, sau polivinilfenol, un plastic care face parte integrantă din majoritatea ecranelor LCD moderne. Astfel de ecrane TFT (tranzistor cu film subțire) afișează imagini mai clare și mai luminoase și procesează mișcarea mai ușor decât ecranele LCD standard.

Echipa de cercetători a fost impresionată de acumularea acestor derivați 4-VP, gena bacteriană care conduce la o reducere cu 95% a conținutului de sinapină din semințele camelinei cultivate atât în seră, cât și de câmp .

 

Cantitatea de derivați 4-VP produsă a fost de peste două ori mai mare decât cea a sinapinei din semințele de tip sălbatic, a mai spus liderul echipei de cercetare, profesorul Peter Eastmond. „Acesta este un început excelent, dar scopul final este de a determina plantele să producă toate moleculele 4-VP în forma lor liberă, utilă industrial. Apreciem că acest pas ar putea fi fezabil cu metode mai convenționale de reproducere.”, a mai precizat el.

Articolul original este disponibil pe https://www.rothamsted.ac.uk/news/scientists-developing-crop-replaces-fossil-fuels-source-key-industrial-compounds 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.