Facebook Twitter

Sectorul agricol european respinge noul regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor

În cadrul Fruit Attraction 2022, Asociația de Afaceri pentru Protecția Plantelor (AEPLA) a organizat o conferință pentru a aborda noul regulament european privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor. Carlos Palomar, director general al AEPLA și membru al Crop Life Europe, și Pedro Gallardo, vicepreședinte al COPA-COGECA și al Alianței pentru Agricultură Durabilă (ALAS) , au participat, răspunzând la următoarea întrebare: răspund aceste modificări de reglementare la nevoile agriculturii europene?

Carlos Palomar a subliniat că aspectul fundamental al utilizării durabile a produselor fitosanitare este managementul integrat al dăunătorilor: prevenirea, monitorizarea și acționarea atunci când este necesar și în măsura în care este necesar. „Acest lucru nu a fost înțeles în acest fel de către auditorii din Europa (...) Noua reglementare este complexă pentru că presupune o mare complexitate birocratică, dar ulterior este foarte simplă în ceea ce privește obiectivul său: reducerea utilizării produselor fitosanitare cu 50%, procent care nu are justificare științifică .

El a mai subliniat că același obiectiv nu poate fi stabilit pentru toate țările, deoarece realitatea agrară este foarte diferită. „Acest sector a evoluat de 50 de ani, făcând mai mult cu mai puțin și ar trebui să continuăm să evoluăm. Cu această reglementare se va produce mai puțin, mai scump, fermierii pierzând profitabilitate” , a subliniat Palomar, care a optat pentru inovație și produse noi pentru a îndeplini aceste obiective. „Avem nevoie de un sistem care să accelereze sosirea de noi soluții. Trebuie adăugate resurse și experți capabili să evalueze aceste măsuri.”

Pedro Gallardo a subliniat că Copa-Cogeca, care reprezintă peste 35.000 de fermieri europeni, nu este convins de acest regulament, deoarece nu există un studiu de impact asupra aplicării acestor măsuri, și, în consecință, nimeni nu s-a îngrijorat de viabilitatea aplicării sale. El a amintit că fermierii nu se joacă cu produsele fitosanitare, că sunt substanțe scumpe și că fermierii folosesc doar dozele necesare și lucrează în fiecare zi pentru a le optimiza utilizarea și a face activitatea agricolă mai sustenabilă. „Să spunem că peste noapte vom elimina 50% din produsele fitosanitare doar pentru că, în ciuda faptului că au trecut de controalele sanitare, așa ni se cere. Dacă s-ar întâmpla asta cu medicamentele de la farmacie, oamenii ar ieși în stradă. Am ieșit să ne arătăm respingerea, dar suntem doar 4% din populație. Ne jucăm cu chestiunile legate de producția de alimente, deși nu ar trebui să ne jucăm cu acestea ”, a avertizat Gallardo.

Pentru reprezentantul Copa-Cogeca, obiectivul de reducere a utilizării produselor fitosanitare cu 50% este prea ambițios și în afara logicii. „În ultimii ani ne-am adaptat deja la reduceri, iar adăugarea acestor noi va limita capacitatea noastră de producție. Dacă situația actuală ne-a învățat ceva, este că nu ne putem opri să producem. În plus, textul nu intră adânc în inovare, care ar putea face parte din soluția pentru atingerea acestor obiective” . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.