Facebook Twitter

Salata editată genetic poate salva oasele cosmonauților

Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis (UC Davis) din Statele Unite au dezvoltat o salată verde modificată genetic care produce un medicament care protejează împotriva pierderii densității osoase în condiții de microgravitație. Această descoperire poate ajuta astronauții să cultive și să consume plante hrănitoare care ajută la prevenirea bolilor cauzate de zborul spațial prelungit.

Oasele umane suferă în mod constant un echilibru de creștere și resorbție pentru a răspunde la răni și exerciții fizice. Acest echilibru este perturbat în condiții de microgravitație, înclinându-se spre o mai mare resorbție. Prin urmare, astronauții pierd masa osoasă. Soluția pentru aceasta este injecțiile regulate cu hormon paratiroidian (PTH).

Absolventul UC Davis Kevin Yates și profesorii săi au dezvoltat o salată verde modificată genetic care produce o proteină de fuziune care combină PTH cu o parte dintr-o proteină de anticorp uman. Proteina de fuziune este concepută astfel încât să nu se modifice în fluxul sanguin. A putea planta și extrage acest aliment medicinal va fi benefic pentru astronauți care participă la misiuni spațiale lungi pentru a obține o nouă sursă de medicamente. Medicamentele convenționale au de obicei o perioadă de valabilitate scurtă și, prin urmare, astronauții ar avea nevoie de modalități de a-și reîmprospăta proviziile în timpul zborului spațial prelungit.

Echipa de cercetare analizează acum câte medicamente poate produce salata verde modificată genetic, care frunze au cel mai mult PTH și care este momentul optim pentru recoltarea frunzelor.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe https://www.ucdavis.edu/curiosity/news/lettuce-could-protect-astronauts-bones-mars-trip#:~:text=Researchers%20at%20the%20University%20of,Chemical%20Society%20in%20San%20Diego. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.