Facebook Twitter

Roșii modificate, ca medicament pentru Parkinson

O echipă de cercetători de la Centrul John Innes (JIC) din Anglia au dezvoltat o roșie modificată genetic astfel încât să sintetizeze cel mai utilizat medicament pentru boala Parkinson, L-DOPA. Acest compus este fabricat din tirozină, un aminoacid care se găsește în multe produse alimentare.

Echipa a inserat o genă care codifică o tirozinază, o enzimă care folosește tirozina pentru a construi molecule precum L-DOPA. Acest lucru a ridicat nivelul L-DOPA în mod specific în partea de fructe a plantei și a condus la randamente mai mari decât cele asociate cu producția de L-DOPA în restul plantei.

Roșia a fost aleasă pentru că este o cultură larg folosită în întreaga lume.

Cercetătorii au modificat fructele de roșii prin introducerea unei gene responsabile de sinteza L-DOPA în sfeclă, unde acționează în producerea pigmenților betalaini. Nivelurile atinse în fructele de roșii au fost de 150 mg L-DOPA/ kg de tomatee, comparabile cu cele observate în alte plante care acumulează L-DOPA. Aceste soiuri de roșii nu prezentau niciunul dintre dezavantajele cunoscute care anterior au împiedicat producția metabolică a medicamentului de către plante.

Boala Parkinson este o problemă în creștere în țările în curs de dezvoltare, unde mulți oameni nu își pot permite prețul pentru L-DOPA sintetic, care este de aproximativ 2 USD/zi. L-DOPA a devenit terapia standard cea mai răspândită pentru boala Parkinson, încă de la descoperirea sa, ca medicament, în 1967. Este unul dintre medicamentele declarate esențiale de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Mai multe amănunte pe https://www.jic.ac.uk/press-release/tomatoes-offer-affordable-source-of-parkinsons-disease-drug/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.