Facebook Twitter

Reuniunea miniștrilor europeni ai Agriculturii caută căi noi

Luna aceasta, la Praga, a avut loc o reuniune informală a miniștrilor Agriculturii din UE. La întâlnire au participat și comisarul pentru Agricultură Janusz Wojciechowski, reprezentanți ai ONG-urilor, Parlamentului European, cadre universitare și miniștrii Agriculturii din Ucraina, Georgia și Moldova.

Invazia Ucrainei de către Rusia, efectele persistente ale pandemiei și evoluția schimbărilor climatice au un impact major asupra securității alimentare globale și asupra prețurilor alimentare la nivel mondial, au constatat participanții la eveniment. Miniștrii agriculturii au discutat în principal despre cum să se asigure o producție și o distribuție suficiente de alimente către țările cele mai vulnerabile, asigurând în același timp durabilitatea. Una dintre soluțiile principale este utilizarea inovației, cercetării și tehnologiilor moderne, inclusiv agricultura de precizie, pentru a reduce în continuare consumul de pesticide și îngrășăminte, menținând în același timp productivitatea necesară. „Deși există suficientă hrană în Uniunea Europeană, pandemia și invazia rusă a Ucrainei au adâncit criza alimentară în lume. Avem o provocare majoră în Uniune de a crește în mod durabil producția agricolă, de a reduce risipa alimentară și de a ne asigura că oamenii din jur lumea are acces la alimente de calitate. Poate că este timpul să regândim unele abordări tradiționale ale producției de alimente în favoarea noilor tehnici moderne", a declarat ministrul ceh al Agriculturii, Zdeněk Nekula, care a prezidat reuniunea.

Știința, inovația și metodele moderne de ameliorare a plantelor în agricultură au fost printre temele principale ale întâlnirii. Participanții au apreciat că noile tendințe pot ajuta UE în reducerea utilizării pesticidelor și îngrășămintelor, în gestionarea apei sau în creșterea unor noi soiuri mai rezistente la fluctuațiile meteorologice extreme și la noii dăunători și boli ale plantelor. Miniștrii au convenit că UE trebuie să reacționeze cât mai repede posibil la dezvoltarea tendințelor moderne și să nu împiedice inovarea. Prin urmare, este important să se schimbe cadrul legislativ învechit prin care UE reglementează utilizarea metodelor moderne de ameliorare a plantelor. Acest cadru nu numai că restricționează fermierii europeni, dar duce și la un flux de experți de top către țări din afara Uniunii Europene, a apreciat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.