Facebook Twitter

Resecvențierea întregului genom al sorgului oferă perspective pentru îmbunătățirea culturilor

Sorgul este a cincea cereală ca importanță economică din lume și este un aliment de bază în zonele tropicale semiaride din Africa și Asia. Sorgul a câștigat popularitate datorită cererii crescute de cereale speciale fără gluten, bogate în compuși care mențin sănătatea și reduc oxidarea alimentelor. Secvența genomului sorgului a fost publicată pentru prima dată în 2009 și a raportat peste 34.000 de gene adnotate.

Cercetările efectuate de echipe științifice din India, Turcia și Coreea de Sud au re-secvențiat întregul genom și au prezentat informații comparative ale liniilor consangvinizate recombinate S. bicolor și S. bicolor × S. halepense . Cercetătorii au evaluat 172 de linii de sorg din două populații diferite de 153 S. bicolor și 19 S. bicolor × S. halepense . Au fost produse un total de 21,70 de miliarde și, respectiv, 3,25 de trilioane de baze curate și citiri.

Lucrarea de resecvențiere a identificat, de asemenea, un set mare de polimorfism , constând din 665.378.447 de variante de înaltă calitate, care este prima hartă la nivel de genom a SNP-urilor, indelilor, SV-urilor și CNV-urilor într-un panel de sorg care include genomul S.halpense . Acest lucru este o realizare importantă pentru că poate fi utilizat în cercetările viitoare privind genomica funcțională și reproducerea asistată de genom.

Mai multe amănunte sunt disponibile în articolul original, urmând link-ul https://www.nature.com/articles/s41598-022-09433-0#Abs1 . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.