Facebook Twitter

Recunoaștere: Creatoarele CRISPR/Cas 9 distinse cu Nobelul pentru chimie!

Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna, creatoarele tehnologiei CRIPR/Cas 9 au fost distinse pentru această realizare cu Premiul Nobel pentru chimie din acest an.

„Există o putere enormă în acest instrument genetic, care ne privește pe toți. Nu numai că a revoluționat bazele științei, dar a dus și la crearea unor culturi inovatoare și va duce la noi tratamente medicale revoluționare ”, a spus Claes Gustafsson, președintele Comitetului Nobel pentru chimie.

Folosind această tehnologie, cercetătorii pot modifica ADN-ul animalelor, plantelor și microorganismelor cu o precizie extrem de mare. Această tehnologie a avut un impact revoluționar asupra științelor vieții, contribuie la noi terapii împotriva cancerului și poate împlini visul de a vindeca bolile ereditare.

Ca de multe ori în știință, descoperirea acestor „foarfece genetice” a fost neașteptată. În timpul studiilor făcute de Emmanuelle Charpentier asupra Streptococcus pyogenes, una dintre bacteriile care cauzează cel mai mult rău umanității, ea a descoperit o moleculă necunoscută anterior, tracrRNA. Lucrările sale au arătat că tracrARN face parte din sistemul imunitar antic al bacteriilor, CRISPR / Cas, care dezarmează virușii prin divizarea ADN-ului lor.

Charpentier și-a publicat descoperirea în 2011. În același an, a inițiat o colaborare cu Jennifer Doudna, o biochimistă cu experiență, cu cunoștințe vaste despre ARN. Împreună, au reușit să recreeze foarfeca genetică a bacteriei într-o eprubetă și să simplifice componentele moleculare ale foarfecelor, astfel încât acestea să fie mai ușor de utilizat.

De când Charpentier și Doudna au descoperit foarfecele genetice CRISPR / Cas9 în 2012, utilizarea lor s-a dezvoltat exponențial. Acest instrument a contribuit la numeroase descoperiri importante în cercetarea fundamentală, iar botaniștii au reușit să dezvolte culturi care să reziste mucegaiului, dăunătorilor și secetei. În medicină, studiile clinice ale noilor terapii împotriva cancerului sunt în curs de desfășurare, iar visul de a putea vindeca bolile moștenite este pe cale să se împlinească. Aceste foarfece genetice au dus științele vieții într-o nouă epocă și, în multe privințe, aduc cel mai mare beneficiu omenirii, se spune în motivarea Comitetului Nobel pentru chimie.

Emmanuelle Charpentier lucrează la Institutul Max Planck, în cadrul Unității pentru Știința Patogenilor, din Brerlin, Germania, iar Jennifer A. Doudna este cercetător în cadrul Universității Berkeley, din California.

Articolul original este disponibil pe https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2020/prize-announcement/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.