Facebook Twitter

Războiul din Ucraina – avanpremieră la criza grâului

Ucraina este considerată coșul de pâine al lumii, clasată în 2022 drept al cincilea exportator de grâu la nivel global. Odată cu invazia continuă a Ucrainei și șocurile economice pe termen lung pe care țara le va experimenta, există posibilitatea unei alte turbulențe internaționale legate de prețurile cerealelor de bază. Grâul este o cultură de bază și esențială pentru securitatea alimentară, deoarece este consumat de peste 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume, informează Centrul Internațional de Îmbunătățire a Porumbului și Grâului

Multe țări consumatoare de grâu se bazează pe importurile globale pentru a satisface cererea, provocând o vulnerabilitate semnificativă a aprovizionării cu alimente, crescând riscurile umanitare asociate. În 2019, grâul ucrainean a fost exportat în țări cu venituri mici și medii din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Peste 6 milioane de hectare de grâu din Ucraina urmează să fie recoltate în iunie și iulie 2022. În plus, sancțiunile și restricțiile comerciale impuse Rusiei, cel mai mare exportator mondial de grâu, ar putea pune o presiune suplimentară asupra piețelor internaționale de grâu. Sunt așteptate creșteri semnificative de preț, lucru la care nu toți consumatorii sau producătorii se vor putea face față.

Centrul Internațional de Îmbunătățire a Porumbului și Grâului analizează această situație și consideră că „este necesară abordarea crizei umanitare și a conflictului actual pentru a evita adâncirea diviziunilor mondiale în ceea ce privește accesul egal la alimente”. În cazul grâului, ei subliniază că soluțiile pe termen lung vor necesita niveluri mult mai ridicate de investiții, coordonare și cooperare între guverne, organizații de dezvoltare și agrobusiness. O soluție este creșterea productivității și profitabilității grâului în regiunile cu insecuritate alimentară, unde grâul a fost cultivat în mod tradițional, precum și sprijinirea extinderii producției de grâu în zone climatice potrivite în țările care s-au bazat în mod tradițional pe importuri pentru a satisface cererea locală.

Articolul original este disponibil pe https://www.cimmyt.org/blogs/what-price-wheat/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.