Facebook Twitter

Proteina care protejează plantele de lumina excesivă

O echipă de cercetători de la Universitatea din Leiden (Olanda) au publicat un raport, în Nature Communications, care detaliază modul în care proteina PsbS își schimbă forma atunci când există un exces de lumină solară. Până la ei, o astfel de proteină de schimbare, care joacă un rol cheie în protejarea plantelor de lumina soarelui excesivă, nu era cunoscută. Dar acum, cercetătorii au reușit și să explice cum funcționează efectul de comutare al proteinei PsbS.
Plantele au nevoie de lumină, dar în plin soare poate apărea așa-numita fotodistrugere: acidificarea are loc în cloroplastele plantei. Ipoteza acestei cercetări este că proteina comutată PsbS reacționează la această acidificare și trimite un semnal către „antena” care se ocupă de receptarea luminii. Aceasta oprește recepția și „se asigură” că lumina prea strălucitoare a soarelui este transformată în căldură, astfel încât planta să nu mai fie deteriorată.
În cercetare, au folosit tehnici avansate de rezonanță magnetică nucleară (RMN) și laser cu infraroșu, putând arăta unde au loc modificări structurale esențiale în proteină.

Anjali Pandit, liderul cercetării, explică cât este de important să aflăm mai multe despre mecanismele din spatele fotosintezei. „Jonglând cu fotosinteza, de exemplu, ajustând acest mecanism de protecție împotriva daunelor, putem îmbunătăți culturile”, a apreciat el.
Cercetările anterioare arată că plantele de tutun cu o producție mai mare de PsbS produc cu 15% mai multă biomasă. Următorul pas al acestei cercetări este de a afla cum PsbS transmite un semnal de avertizare în plantă și cum aceasta duce la ajustarea reacției de fotosinteză. Pentru a face acest lucru, o echipă de cercetători, din care face parte Pandit, își va uni forțele cu ajutorul unui grant NWO ENW-GROOT începând cu 2020. „Cu acest tip de cercetare fundamentală, sperăm să contribuim la securitatea alimentară globală în condițiile unui mediu aflat în plină schimbare de climă ”, a mai precizat cercetătorul.

Articolul original este disponibil pe https://www.nature.com/articles/s41467-021-22530-4.epdf?sharing_token=VdoyUrslzFmZwPbYyekRv9RgN0jAjWel9jnR3ZoTv0PRdurpHbGIiLdVnU-1jnKLnJgy6emLZBDps7hTI4oUdJXtF7tCy4CyfYVvQUz7EG3QXW7mh6ODwhmon54b0_XStANr8ezOeYtYt1R8JtjB6iprSuz8fM4mqKmCFozQmEE%3D 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.