Facebook Twitter

Premieră absolută: plante cultivate pe sol selenar

Cercetătorii Rob Ferl și Anna-Lisa Paul de la Universitatea din Florida (Statele Unite) au cultivat, în premieră mondială absolută, plante pe solul lunar.

În acest scop ei au folosit mostre recoltate de pe Lună în timpul misiunilor Apollo 11, 12 și 17.

Studiul lor a investigat modul în care plantele răspund biologic la solul de pe Lună, care este radical diferit de cel de pe Pământ. Această activitate este primul pas către creșterea plantelor pentru hrană și oxigen pe Lună sau în timpul misiunilor spațiale. Investigația vine și în momentul în care Programul Artemis plănuiește să trimită oameni pe Lună.

Ferl și Paul au conceput un experiment banal de simplu: au plantat semințe în solul lunar, au adăugat apă, nutrienți și lumină și au înregistrat rezultatele. A fost complicat pentru că oamenii de știință au avut doar 12 grame - câteva lingurițe - de pământ lunar pentru a face experimentul. Pentru a crește plantele, echipa de cercetare a folosit vase de plastic de dimensiunea unui degetar,care sunt utilizate în mod normal pentru creșterea celulelor.

Fiecare ghiveci avea aproximativ un gram de sol lunar care a fost umezit cu o soluție nutritivă, apoi s-au plantat câteva semințe de Arabidopsis. Înainte de experiment, cercetătorii nu erau siguri dacă semințele plantate în soluri lunare vor încolți, dar aproape toate au făcut-o. Cercetătorii au observat diferențe între plantele crescute în solul lunar și grupul de control. Unele dintre plantele care au crescut în soluri lunare au fost mai mici, au crescut mai lent sau au avut dimensiuni mai reduse decât omoloagele lor.

Răspunsul plantelor la solul lunar poate fi legat de locul în care a fost colectat solul, potrivit oamenilor de știință care au lucrat la cercetare. Ei au descoperit că plantele cu cele mai multe semne de stres erau cele care au crescut în ceea ce geologii lunari numesc sol lunar matur. Aceste soluri mature au fost expuse la mai mult vânt cosmic, care le modifică compoziția. Pe de altă parte, plantele cultivate pe soluri relativ mai puțin mature s-au descurcat mai bine.

Mai multe informații sunt disponibile în articolul original, pe https://news.ufl.edu/2022/05/lunar-plants/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.