Facebook Twitter

Plantele pot deveni „fabrici” de azot

Oamenii de știință de la Universitatea Davis din California (Statele Unite) oferă o practică agricolă alternativă și durabilă care poate reduce utilizarea îngrășămintelor azotate . Aceasta are la bază modificarea plantelor de cereale pentru a produce mai multe substanțe chimice care fixează azotul atmosferic. De fapt, acestea sunt aceleași substanțe chimice pe care bacteriile din sol le folosesc pentru a face acest lucru.

Primul pas a fost identificarea în plantele de orez a compușilor care conduc activitatea bacteriilor de fixare a azotului folosind screening-ul chimic și genomic. Apoi au identificat căile care generează substanțele chimice. Ulterior, au folosit editarea genelor pentru a crește producția bacteriilor de compuși responsabili de formarea biofilmului care a crescut conversia azotului.

Astfel, a fost posibilă îmbunătățirea activității de fixare a azotului și creșterea amoniului în solul din jurul plantei. În plus, oamenii de știință cred că alte plante pot folosi aceeași cale. Această descoperire poate reduce poluarea cu azot în mediu, poate reduce probabilitatea contaminării apei și poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, poate ajuta la creșterea veniturilor fermierilor prin reducerea costurilor pentru îngrășăminte.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pbi.13894 . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.