Facebook Twitter

Plantele mută rafinăriile în câmp

O echipă de cercetători din cadrul Laboratorului Național Brookhaven (BNL) al Departamentului Energetic al SUA a dezvoltat o fabrică care produce mai mult ulei manipulând disponibilitatea zahărului pentru sinteza uleiului. Această echipă folosește planta cu creștere rapidă Arabidopsis și identifică strategiile pentru a face plantele să producă și să acumuleze mai mult ulei, apoi să transfere aceste abordări către plantele de cultură energetică.
Condusă de John Shanklin de la BNL, echipa a folosit frunze de Arabidopsis pentru a imita celulele stem ale plantelor precum trestia energetică și Miscanthus. Lucrarea face parte dintr-un proiect de proiectare a biosistemelor condus de Universitatea din Illinois, care își propune să proiecteze două dintre cele mai productive culturi de biomasă din America. Scopul este de a construi o bază de aprovizionare abundentă și durabilă cu biodiesel, combustibili și bioproduse. Acest proiect se bazează pe lucrările anterioare, care au arătat că afectarea exportului de zahăr din frunze și blocarea sintezei amidonului, în același timp, deviază zaharurile produse prin fotosinteză către sinteza acizilor grași și a uleiurilor.
Sanket Anaokar, unul dintre cercetătorii asociați proiectului, a explicat că noul aspect al lucrării sale a fost acela de a minimiza acumularea de zahăr într-un compartiment mare de stocare celular numit vacuol. Abordarea sa a fost blocarea mișcării zahărului în vacuol și maximizarea exportului acestuia. Colegii săi au descoperit că atunci când aceste manipulări genetice au fost făcute și la alte plante care sunt, de asemenea, blocate în sinteza amidonului, celula a canalizat zahărul suplimentar în ulei.

Articolul original este disponibil pe https://www.bnl.gov/newsroom/news.php?a=119076 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.