Facebook Twitter

Plantele își amintesc zilele secetoase!

Echipa condusă de Rainer Hedrich, botaniste și biofizician la Universitatea Julius Maximilians (JMU) din Würzburg din Germania, în colaborare cu un colectiv de cercetare de la Universitatea Adelaide din Australia, a descoperit că plantele au o strategie deosebit de complexă pentru a limita pierderile de apă. Aceasta este centrată pe o moleculă de semnalizare (pe care și animalele o folosesc pentru a-și limita pierderile de apă) și care le oferă plantelor un fel de memento despre cât de uscată a fost ziua.
În publicația care detaliază rezultatele studiului lor, cercetătorii raportează că plantele folosesc molecula de semnalizare GABA (acid gamma-aminobutiric) pentru a-și aminti seceta de peste zi. Cu cât ziua este mai uscată, cu atât se acumulează mai mult GABA în țesutul plantelor pe parcursul zilei. A doua zi dimineață, cantitatea de GABA decide în ce măsură planta deschide porii frunzelor, pe baza acumulării anterioare de GABA. Lățimea de deschidere a acestor pori limitează pierderile de apă. Efectul GABA a fost observat în mai multe culturi, așa cum a explicat Matthew Gilliham de la Universitatea din Adelaide:„Sub influența GABA, orzul, fasolea și soia închid porii frunzelor, de exemplu”, a explicat el.
GABA este o moleculă de semnalizare care se găsește și la oameni și animale. Acolo acționează ca o substanță-mesager din sistemul nervos. Plantele nu au celule nervoase sau creier. Și totuși, GABA apare și în ele în legătură cu procese asemănătoare memoriei. Cercetări anterioare au evidențiat și alte substanțe de semnalizare în plante, sub influența cărora se închid porii frunzelor. Dar, spre deosebire de acestea, GABA se bazează pe un mecanism de acțiune complet diferit.

Mai multe amănunte puteți afla din articolul original, disponibil pe https://www.uni-wuerzburg.de/aktuelles/pressemitteilungen/single/news/pflanzen-erinnern-sich-an-trockenheit-1/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.