Facebook Twitter

Paraguay aprobă pentru culturi comerciale grâul cu toleranță crescută la secetă

Paraguay a aprobat cultivarea grâului HBP, un grâu tolerant la secetă. Aprobarea tehnologiei HB4 la grâu va permite fermierilor din țară să aibă un alt instrument de combatere a secetei în timpul ciclului de recoltă. Gena HB4, care îi conferă rezistență la secetă, provine de la floarea-soarelui și ajută plantele să facă față mai bine situațiilor de lipsă de umiditate în timpul dezvoltării lor vegetative.

Această aprobare deschide ușa pentru ca evenimentul HB4 să fie introdus în programele de ameliorare a grâului pentru obținerea de noi soiuri de grâu. Procesul de aprobare a grâului HB4 în Paraguay a început în 2015, când Bioceres, compania care deține tehnologia HB4, a depus cererea la Comisia Națională pentru Biosecuritate Agricolă și Silvică (CONBIO), din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării (MAG). Abia în mai 2023 a fost acordată autorizația de cultivare comercială.

Dezvoltarea tehnologiei HB4 a necesitat mai mult de 20 de ani de evaluări. Grâul HB4 a fost supus unei cercetări aprofundate, care a confirmat siguranța și echivalența acestuia cu grâul convențional. Pentru aprobarea sa, această tehnologie a trecut printr-un proces strict de evaluare a riscurilor, care include aspecte de mediu, alimente și furaje și aspecte de siguranță. Studiile au confirmat siguranța acestuia. Acest soi de grâu a fost deja aprobat în zece țări, precum Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Brazilia sau Indonezia.

Acest soi este rezistent și la erbicidul glufosinat-amoniu, o tehnologie demonstrată ca sigură de peste 20 de ani. În ciuda acestui fapt, utilizarea acestui erbicid nu este o cerință pentru a obține beneficiile acestui soi. Această caracteristică a fost inclusă ca marker pentru a identifica prezența genei tolerante la secetă. Rezistența la glufosinat este un instrument de reproducere pentru combaterea buruienilor.

Produsele modificate genetic fac parte din lanțul de producție alimentară de mai bine de 25 de ani, iar în acest timp și-au confirmat siguranța și beneficiile. În Paraguay, experiența a demonstrat beneficiile utilizării culturilor modificate genetic. Un studiu realizat de Institutul de Biotehnologie Agricolă (INBIO) colectează beneficiile economice, sociale și de mediu ale acestor culturi.

Mai multe informații despre acest soi și aprobarea acestuia puteți obține urmând https://www.inbio.org.py/noticias-inbio/brasil-aprueba-el-consumo-de-harina-proveniente-del-trigo-hb4/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.