Facebook Twitter

Orezul și cartofii pot produce cu 50% mai mult

Oamenii de știință de la Universitatea Chicago din Statele Unite, Universitatea Peking din China și Universitatea Chineză din Guizhou au realizat o modificare genetică care vizează ARN-ul ce conduce la realizarea unor producții spectaculos mai mari, în condițiile unor culturi care prezintă o toleranță mai mare la secetă.
În testele lor inițiale, oamenii de știință au descoperit că adăugarea unei gene care codifică o proteină numită FTO, atât la plantele de orez, cât și la cele de cartofi, a crescut randamentele cu 50% la testele de teren. Plantele au crescut semnificativ mai mult, au produs sisteme radiculare mai lungi și au fost mai capabile să tolereze stresul provocat de secetă. Analiza a arătat, de asemenea, că plantele și-au crescut rata de fotosinteză.
FTO este prima proteină cunoscută care elimină urmele chimice din ARN. Oamenii de știință au introdus gena FTO în plantele de orez și au descoperit că plantele produceau de trei ori mai mult orez în condiții de laborator. În testele reale de teren, plantele au crescut cu 50% mai mult în masă și au produs cu 50% mai mult orez. Au dezvoltat rădăcini mai lungi, au realizat o fotosinteză mai eficientă și au fost mai capabile să reziste la secetă. Au repetat experimentele cu plante de cartof și rezultatele au fost aceleași.

Cercetătorii cred că proteina FTO controlează un proces cunoscut sub numele de m6A, care este o modificare cheie a ARN-ului. În acest scenariu, FTO funcționează prin ștergerea ARN-ului m6A pentru a diminua unele dintre semnalele care spun plantelor să își încetinească creșterea, în anumite momente ale dezvoltării lor sau la apariția unor factori perturbatori.

„Este o tehnologie foarte interesantă și ar putea ajuta la soluționarea problemelor sărăciei și a insecurității alimentare la scară globală. Ar putea, de asemenea, să fie utilă pentru a răspunde schimbărilor climatice”, a spus Michael Kremer, profesor universitar de economie și politici publice la Universitatea din Chicago, premiat cu un Nobel pentru activitatea sa axată pe atenuarea sărăciei mondiale.
Articolul original este disponibil pe site-ul Universității din Chicago, urmând link-ul https://news.uchicago.edu/story/rna-breakthrough-crops-grow-50-percent-more-potatoes-rice-climate-change . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.