Facebook Twitter

Opinie de fermier: Păstăile OMG și nu numai: cum funcționează și de ce contează?

Aplicarea biotehnologiei în agricultură a dus la numeroase beneficii pentru producători și consumatori, care tind să fie trecute cu vederea sau necunoscute de publicul larg. Această tehnologie a ajutat la controlul dăunătorilor de insecte și la gestionarea buruienilor mai sigur și mai ușor, protejând în același timp culturile.
În ceea ce privește controlul îmbunătățit al buruienilor, soia tolerantă la erbicide permite utilizarea erbicidelor cu risc redus care se descompun mai repede în sol și sunt netoxice la doze standard pentru animale sălbatice și pentru oameni. Culturile tolerante la erbicide sunt deosebit de compatibile cu sistemele agricole fără prelucrare sau cu prelucrare redusă, care ajută la conservarea solului vegetal de eroziune.
De asemenea, producătorii și consumatorii caută modalități de a fi mai buni administratori ai mediului și de a face lucrurile mai sigure pentru fermier – lucru ce se poate face cu culturi modificate genetic - alias OMG-uri.
Te-ai întrebat vreodată despre viitorul soiei și al rudei sale, fasolea? Soia este în prezent singura fasole MG disponibilă comercial în Statele Unite, dar mai multe tehnologii noi sunt la orizont! De exemplu, Brazilia experimentează modificarea genetică a fasolei pinto din cauza unui virus devastator; prin urmare, acest OMG ar putea crește semnificativ randamentul fasolei pinto în timp ce scade simultan deșeurile datorate culturilor contaminate.
În mod tradițional, soia a fost modificată cu utilizarea tehnologiei transgenice, care este procesul de transfer al genelor (astfel de gene legate de rezistența la erbicide) de la un organism la altul. Aceasta ar putea proveni de la o altă plantă, sol sau alt organism natural. Editarea genomului (cunoscută și sub numele de editarea genelor) este însă diferită și pare a fi mai acceptată de publicul larg. În loc să introducă gene noi în profilul genetic existent al soiei, oamenii de știință modifică structura genetică a soiei. Editarea genomului permite adăugarea, eliminarea sau modificarea materialului genetic în anumite locații din genom.
Una dintre cele mai populare metode utilizate pentru editarea genelor se numește CRISPR (Clustered Regular Interspaced Short Palindromic Repeats). Proteina CRISPR utilizată „caută” gena adecvată căutată de crescătorul de plante din soia și o rearanjează în așa fel încât soia să poarte trăsătura dorită. Aceasta ar putea fi rezistența la erbicide, de exemplu. Unii oameni de știință consideră că acest lucru ar putea fi o modalitate mai ușoară și mai eficientă de a modifica boabele de soia, astfel încât acestea să aibă calitățile de care beneficiază fermierii și populația generală.
Modificarea genetică prin cultivarea selectivă și tehnicile tradiționale de polenizare încrucișată a plantelor a existat de generații, dar biotehnologia modernă a făcut acest proces mai ușor și mai eficient pentru producția agricolă modernă. Soia modificată genetic reprezintă majoritatea boabelor de soia cultivate în SUA datorită utilității și versatilității lor în aprovizionarea cu alimente. Această nouă tehnologie care apare în modificarea genelor face acest proces și mai de dorit, deoarece poate continua să accentueze progresele cu o eficiență și mai mare decât tehnicile tradiționale de ameliorare a plantelor.
Ceea ce necesita odată mulți ani pentru a se realiza, acum se poate face într-o fracțiune de timp cu metodele OMG. Unul dintre principalele obiective ale biotehnologiei agricole este de a hrăni o populație mondială în creștere într-un mod mai durabil. Unele metode agricole actuale la nivel internațional sunt ineficiente, deoarece necesită cantități mai mari de apă, îngrășăminte și pesticide. Biotehnologia este „un instrument în cutia de instrumente” pentru rezolvarea acestor probleme, începând de la nivelul semințelor. Acest lucru ajută producătorul și mediul înconjurător și reduce costul produselor sau produselor de specialitate pentru consumator.
Michelle Miller, The Farm Babe, autoarea acestui articol este un fermier, vorbitor public și scriitor care a lucrat ani de zile cu culturi în rânduri, bovine de carne și oi. Ea crede că educația este esențială în desfășurarea dialogului dintre fermieri și consumatori.

Articolul original este disponibil pe https://www.agdaily.com/crops/gmo-beans-beyond-work-matter/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.