Facebook Twitter

OMG – o garanție a unei Africi mai bine hrănite

Situația economică din Africa s-a îmbunătățit mult din anii '90 încoace, apreciază un studiu al Cornwall Alliance for the Stewardship of Creation. Cu toate acestea, sărăcia endemică și insecuritatea alimentară afectează încă milioane de vieți acolo. În prezent, există un decalaj imens între cerere și ofertă în sectorul agricol. Cel puțin trei sute de milioane de oameni sunt subnutriți.

Sectorul agricol din Africa trebuie consolidat pentru a satisface cererea de alimente de calitate. În 2017, Africa a cheltuit 64,5 miliarde de dolari importând alimente, dar importul de alimente nu este durabil pe termen lung.

Dr. Akinwumi Adesina, laureat al Premiului Mondial pentru Alimentație, spune: „Este inacceptabil pentru Africa să importe alimente. De ce? Deoarece continentul deține 65% din pământul arabil necultivat din lume. Folosită în mod corespunzător, chiar și o mică parte din terenul respectiv ar putea furniza hrană suficientă tuturor africanilor și chiar pentru export ”.

În timp ce alte țări au avansat mult în producția de alimente, Africa a rămas în urmă. Productivitatea agricolă în Africa a rămas stagnantă în ultimii 40 de ani.

Norman Borlaug - părintele Revoluției Verzi - a avut o preocupare specială pentru a îmbunătăți situația din Africa. Revoluția verde globală - stimulată de soiurile de culturi cu gene editate ale lui Borlaug - a început în anii 1960 și a permis țărilor să producă rezultate record. Costul boabelor de cereale a scăzut cu 30% în anii 1980.

Inima acestei revoluții au fost soiurile de culturi obținute din rase încrucișate. Acestea sunt fost mai robuste la condiții climatice variate și în schimbare, cu randament mai ridicat și mai rezistente la boli și dăunători. Toate aceste ingrediente au făcut din Revoluția Verde un punct de cotitură în istoria agricolă globală.

Odată cu avansarea tehnologiei de editare genetică, oamenii de știință pot acum să realizeze îmbunătățiri și mai mari, cu o precizie mai mare, în mai puțin timp. Multe culturi modificate genetic (GM) sunt testate științific, aprobate de agențiile medicale de top din lume și declarate sigure de sute de oameni de știință câștigători ai Premiului Nobel. Peste 100 de societăți științifice independente, americane, europene și internaționale au aprobat culturile modificate genetic pentru siguranța lor și recunosc că nu prezintă riscuri pentru mediu sau sănătatea umană. În schimb, acestea sunt mai benefice decât variantele non-GM. Potrivit acestor oameni de știință, beneficiile culturilor modificate genetic includ randament sporit, calitate îmbunătățită și adaptabilitate la stresuri abiotice și biotice specifice, cum ar fi seceta, dăunătorii și bolile, printre altele.

Un studiu care a evaluat efectele asupra mediului ale culturilor modificate genetic la nivel global a constatat că utilizarea culturilor modificate genetic a redus pulverizarea pesticidelor cu 352 milioane de kilograme între 1996 și 2008.

Variantele modificate genetic de orez, porumb, grâu, bumbac, canola, cartofi, vinete , dovlecei, soia, papaya și sfeclă de zahăr au fost deja aprobate și cultivate comercial pe mai mult de 185 de milioane de hectare pe tot globul. Culturile modificate genetic dau mai mult de 75% din boabele de soia produse la nivel mondial.

 

În Africa, un continent în care securitatea alimentară are nevoie de mai multă atenție decât orice alt loc, culturile modificate genetic trebuie să pătrundă încă pe scena agricolă. În prezent, doar trei țări din Africa - Africa de Sud, Sudan și Burkina Faso - au adoptat culturile modificate genetic la scară largă. Culturile modificate genetic reprezintă aproximativ 2,3 milioane de hectare de agricultură în Africa de Sud, constând din bumbac modificat genetic, porumb și boabe de soia.

Alte țări, precum Kenya, Burkina Faso, Camerun, Etiopia, Ghana, Tanzania, Malawi, Uganda, Mozambic și Nigeria, sunt în proces de adoptare a culturilor modificate genetic în sectoarele lor comerciale.

Un număr de țări au aprobat culturile modificate genetic în 2020. În ciuda interzicerii culturilor modificate genetic din 2011, Kenya a aprobat cultivarea bumbacului modificat genetic. Nigeria, o economie cheie în Africa de Vest, a aprobat variante modificate genetic atât de bumbac, cât și de mazăre furajeră

Introducerea culturilor modificate genetic în trecut a avut beneficii enorme pe continent. Plantele de manioc rezistente la boli i-au ajutat pe fermieri să depășească virusul mozaicului de manioc, rezultând producții mai mari. De asemenea, cultivarea boabelor de soia modificate genetic a fost extrem de benefică pentru fermierii din Africa de Sud.

„Dacă Africa dorește să devină serioasă în ceea ce privește securitatea alimentară, trebuie să aprobe culturile modificate genetic și să rămână departe de mișcarea anti-OMG, care le-a jefuit miliarde prin restricționarea accesului de drept la culturile modificate genetic - culturi care sunt valoroase din punct de vedere economic și social. O puternică voință politică de a îmbrățișa culturile modificate genetic va asigura că africanii vor fi hrăniți mai bine în viitor”, se spune în finalul raportului.

Articolul original este disponibil pe https://patriotpost.us/opinion/76401-gm-crops-more-important-to-africas-food-security-than-ever-2020-12-11 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.