Facebook Twitter

OMG – o armă pentru contracararea schimbărilor climatice

În lupta tot mai grea împotriva schimbărilor climatice, oamenii de știință nu lasă nici o pistă necercetată. Unii dintre ei sunt convinși că organismele modificate genetic pot ajuta la rezolvarea acestei probleme.

O echipă de oameni de știință din Statele Unite și Israel a propus o metodă nouă de reducere a dioxidului de carbon din atmosferă, care utilizează Biologia sintetică și a sistemelor (SSB). Într-o lucrare publicată în revista BioDesign Research, cercetătorii detaliază modul în care organismele modificate genetic pot ajuta la reducerea semnificativă a dioxidului de carbon atmosferic.

Studiul sugerează o serie de moduri în care modificarea științifică a anumitor fenotipuri de plante poate fi utilizată pentru controlul schimbărilor climatice.

Cercetătorii spun că SSB poate fi utilizat pentru a modula unele căi ale ciclului rapid al carbonului - mișcarea carbonului prin biosfera Pământului. Modificarea genetică a anumitor caracteristici ale plantelor, cum ar fi randamentul biomasei, adâncimea rădăcinii și ratele de eficiență a utilizării apei și azotului ar modifica semnificativ parametrii acestui ciclu. Oamenii de știință din spatele studiului au observat totuși necesitatea unei mai bune înțelegeri a dinamicii ecosistemelor pentru a implementa mai bine aceste schimbări și a observa impactul acestora.

În plus, spun ei, biologia sintetică a plantelor poate crea un mediu mai robust, crescând productivitatea agricolă și ajutând împotriva schimbărilor climatice prin ameliorarea impactului precipitațiilor extreme. Cercetătorii au citat ca exemplu cultivarea orezului auriu (Golden Rice) de către Departamentul de Agricultură din Filipine, o măsură luată pentru a combate malnutriția endemică din zonă. Produsele agricole precum Golden Rice au fost proiectate pentru a fi mai rezistente la inundații și la secetă.

În proiectul lor, cercetătorii au luat, de asemenea, în calcul tehnologiile viitoare din fabrici care ar putea contribui, și ele, la reducerea emisiilor de carbon. Una dintre acestea este adăugarea capacităților de fixare a azotului la plantele de cultură neleguminoase, în speranța reducerii ratelor de denitrificare. Leguminoasele și unele specii de copaci pot menține bacteriile în nodulii rădăcinii care permit conversia azotului atmosferic gazos în azot utilizabil de plante. Cu toate acestea, cerealele precum ovăzul și grâul nu au această capacitate înnăscută. Un alt aspect avut în vedere ca scop pentru modificarea genetică a organismelor este de a reduce metanul atmosferic. Cercetătorii susțin că, deși concentrația de metan este cu aproximativ două ordine mai mică comparativ cu CO2, impactul metanului este de aproximativ 25 de ori mai mare comparativ cu CO2. Cultivarea metanotrofilor - organisme consumatoare de metan - creează un sistem de tratament fezabil.

Cercetătorii au subliniat, de asemenea, în lucrarea lor că „orice foaie de parcurs trebuie să includă planuri de confruntare și rezolvare a provocărilor ecologice și societale grave înainte ca soluțiile tehnologice potențiale să poată fi realizate și implementate pe deplin”.

 

Subliniind nevoia de a obține o mai bună înțelegere a dinamicii ecosistemelor și a impactului acestora asupra oamenilor, propunerea enumeră o serie de considerații în dezvoltarea tehnologiilor viitoare. Acestea includ luarea de decizii informate, bazate pe „evaluarea atentă a beneficiilor și riscurilor diferitelor opțiuni”, precum și pe înțelegerea îmbunătățită a ingineriei biologice la scări diferite. Cercetătorii susțin că rezultatele obținute cu microbii din vasele Petri ar putea să nu producă aceleași rezultate atunci când sunt implementate pe o scară mai mare, cum ar fi un bioreactor sau un fermentator la scară industrială.

Articolul original este disponibil pe https://www.techtimes.com/articles/255279/20201222/new-study-turns-gmo-potential-climate-change-solution.htm 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.