Facebook Twitter

Oamenii receptează pozitiv NGT

Un studiu recent realizat de Alliance for Science și publicat în GM Crops & Food, arată că editarea genelor are o acceptare mai mare în mass-media decât organismele modificate genetic (OMG) sau transgenicele. Această analiză a sentimentului reflectă o schimbare pozitivă a sentimentului public față de biotehnologia agricolă, ceea ce demonstrează sprijinul media și social pentru această tehnologie, despre care informațiile sunt, de obicei, favorabile. Studiul a analizat perspectiva comunicării care se realizează pe această tehnologie în țările de limbă engleză.

 

Studiul a fost publicat după analizarea datelor din cinci ani de informații, care se întind din ianuarie 2018 până în decembrie 2022. Datele furnizate sunt cheie pentru comunitatea științifică și pentru profesioniștii în comunicarea științifică. Mark Lynas, de la Alianța pentru Știință, explică că această analiză a sentimentelor „arată că percepția este mai ales pozitivă pe rețelele de socializare, cu comentarii de aproape 100% pozitive pe parcursul acestor cinci ani de analiză”.

El a adăugat, de asemenea, că, în optica sa, „pe baza tendințelor actuale, comunitatea științifică poate fi optimistă că editarea genelor va fi acceptată de public și își va putea îndeplini promisiunea de a aduce o contribuție substanțială la securitatea alimentară și sustenabilitatea mediului în viitor, la nivel mondial”.

Raportul subliniază că acoperirea social media referitoare la editarea genelor a fost surprinzător de pozitivă în ultimii ani, chiar dacă a ajuns la un public mult mai mare. De asemenea, studiul a relevat o diferență consistentă față de studiile anterioare privind acceptarea editării genelor și, de asemenea, a OMG-urilor, primele bucurându-se de o acceptare mai mare.

„Acesta ar putea fi rezultatul că, spre deosebire de OMG-uri, editarea genelor nu a fost subiectul unei campanii de publicitate negative, așa s-a întâmplat cu OMG-urile, timp de decenii”, a explicat Lynas. Echipa de cercetare a remarcat, de asemenea, că comunitatea științifică poate să fi învățat din ceea ce s-a întâmplat cu OMG-urile și că a existat un efort major pentru a evita repetarea acestor greșeli pe măsură ce editarea genelor a început să fie utilizată.

"Acoperirea pozitivă a editării genelor agricole, atât în mass-media tradițională, cât și în rețelele sociale, este încurajatoare. De asemenea, se poate întâmpla ca editarea genelor, care implică în mare măsură modificări ale ADN-ului care ar putea apărea în natură, ridică mai puține îndoieli decât tehnicile transgenice", a adăugat Lynas.

Deși studiul dezvăluie o tendință pozitivă în acceptarea de către public a editării genelor, autorii avertizează că indicațiile recente ale tendințelor de scădere susținute pot fi un motiv de îngrijorare. Aceștia subliniază importanța analizei schimbării sentimentului în timp și a monitorizării potențialelor schimbări negative în percepția publicului. Ele subliniază necesitatea unei comunicări și a angajării continue cu publicul pentru a asigura o mai bună înțelegere a acestor tehnologii. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.