Facebook Twitter

O singură genă poate modifica un ecosistem întreg!

O echipă de cercetare de la Universitatea din Zurich (UZC) din Elveția a arătat că o singură genă poate afecta un întreg ecosistem, Descoperirea „genei cheie” ar putea schimba strategiile actuale de conservare a diversității biologice.

Cercetătorii UZH împreună cu colegii lor de la Universitatea din California au demonstrat cum o mutație într-o singură genă schimbă dramatic structura și funcția unui ecosistem. Astfel, o genă nu numai că conține informații critice pentru fitness-ul unui organism, dar poate afecta și persistența speciilor care interacționează într-o comunitate ecologică.

Descoperirea profesorului UZH Jordi Bascompte și a echipei sale s-a bazat pe un ecosistem experimental în laborator, alcătuit dintr-un prădător ( o viespe parazită), două afide și planta Arabidopsis thaliana , un organism model genetic. Oamenii de știință au testat acțiunea a trei gene care controlează arsenalul de apărare chimică al plantei împotriva insectelor care o atacă. Ei au descoperit că afidele și prădătorii din comunitatea lor experimentală aveau mai multe șanse de a supraviețui în plantele cu o mutație într-o singură genă, numită AOP2.

Cercetătorii au constatat că mutația naturală a genei AOP2 nu numai că a afectat chimia plantei, dar a și făcut-o să crească mai rapid, ceea ce a încurajat coexistența afidelor și a prădătorilor și a prevenit astfel colapsul ecosistemului. AOP2 acționează ca o „genă cheie” esențială pentru supraviețuirea ecosistemului experimental., a fost concluzia studiului.

Articolul original este disponibil pe https://www.media.uzh.ch/de/medienmitteilungen/2022/Schl%c3%bcsselgen.html 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.