Facebook Twitter

O componentă imună a orzului ar putea proteja și grâul

 

 

 

 

Multe culturi de cereale valoroase provin din aceeași familie de iarbă, Poaceae, care include orz, grâu, orez și porumb. Oamenii de știință au lucrat pentru a înțelege mai bine mecanismele moleculare din spatele supraviețuirii acestei filiații pentru a se asigura că aceste plante continuă să înflorească și să hrănească lumea în anii următori.

Ierburile au evoluat în soiurile înfloritoare care sunt astăzi, în timp ce bolile care le infectează au evoluat în tandem. Printre Pucciniales, un ordin de agenți patogeni fungici care provoacă boli de rugină, se numără Puccinia striiformis, un agent patogen adaptabil care este prezent în toate zonele majore de cultivare a grâului din lume.

Cu toate acestea, deși rugina fâșiei de grâu este endemică în Australia de peste 60 de ani, nu s-a adaptat pentru a infecta orzul, în ciuda faptului că ambele culturi sunt cultivate în aceleași regiuni, iar sursa acestei rezistențe rămâne neclară.

Grupul coordonat de Matthew Moscou de la Laboratorul Sainsbury (TSL) din Marea Britanie a identificat trei gene de rezistență numite Rps6, Rps7 și Rps8, care contribuie la rezistența neadaptată a orzului la rugina fâșie de grâu. Pentru a înțelege mai bine rolul acestor gene R în orz, grupul a mapat cu precizie Rps8 la o regiune de pe cromozomul 4H, cuprinzând o variație de prezență/absență în diferite accesări de orz și a constatat că rezistența mediată de Rps8 este conferită la rugina dungă a grâului de către un receptor kinază (Pur1) și un Exo70 specific Poales (Exo70FX12).

Cercetătorii consideră că aceasta este o descoperire interesantă în imunitatea plantelor și evoluția cerealelor. Aceste informații vor permite oamenilor de știință să transfere trăsăturile de imunitate la rugină ale grâului într-un alt soi.

Mai multe amănunte sunt disponibile în articolul original, pe https://www.tsl.ac.uk/news/scientists-discover-a-critical-immune-component-within-cereals . 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.