Facebook Twitter

Noul tratament CRISPR pentru cancer a fost testat pentru prima dată la oameni

Studiile anterioare au folosit tehnologia de editare a genelor CRISPR pentru a elimina genele din celulele sistemului imunitar pentru a le face mai bune în lupta împotriva cancerului. Acum, PACT Pharma și UCLA au folosit CRISPR pentru a elimina și adăuga gene acestor celule pentru a le ajuta să recunoască celulele tumorale specifice ale unui pacient.

„Este probabil cea mai complicată terapie încercată vreodată în clinică”, a spus coautorul studiului, Antoni Ribas, pentru Nature. „Încercăm să facem o armată din celulele T ale unui pacient.”

Ucigași naturali de cancer: corpurile noastre sunt formate din trilioane de celule. Aceste celule cresc și se înmulțesc prin diviziunea celulară, iar când îmbătrânesc sau sunt deteriorate, mor și celulele noi le înlocuiesc.

Celulele canceroase au mutații genetice care le împiedică să moară atunci când ar trebui. În schimb, ele se înmulțesc necontrolat, potențial formând aglomerări sau răspândindu-se în alte părți ale corpului și îndepărtând celulele sănătoase.

Sistemul nostru imunitar include o apărare încorporată împotriva cancerului: celulele T. Acestea sunt un tip de celule albe din sânge cu proteine pe suprafața lor, numite „receptori de celule T”, care se leagă de celule străine sau canceroase specifice, determinând celulele T să le atace și să le omoare.

Celulele T nu sunt totuși perfecte. În parte, pentru că celulele canceroase seamănă mult cu celulele sănătoase, pot „să zboare sub radarul” sistemului imunitar. Celulele tumorale pot elibera, de asemenea, semnale chimice care le fac și mai greu de identificat de către celulele T. Uneori, celulele canceroase pur și simplu se înmulțesc prea repede pentru ca celulele T să țină pasul.

„Dacă celulele T văd ceva care nu pare normal, îl ucid”, a declarat pentru Nature autorul principal al studiului, Stefanie Mandl, care este CSO al PACT Pharma. „Dar la pacienții pe care îi vedem în clinicile de oncologie, la un moment dat sistemul imunitar a pierdut lupta și tumora a crescut.”

Un studiu de fază 1 realizat de cercetătorii de la PACT Pharma și UCLA sugerează că putem fi capabili să folosim CRISPR pentru a crește capacitatea celulelor noastre T de a lupta împotriva cancerelor solide.

Ei au luat probe de sânge și tumori de la 16 pacienți cu tumori solide în diferite părți ale corpului lor. Folosind secvențierea genetică, ei au căutat probele pentru mutații care erau prezente în celulele lor tumorale, dar nu și în celulele sanguine.

„Mutațiile sunt diferite în fiecare cancer”, a spus Ribas. „Și, deși există unele mutații comune, acestea sunt o minoritate.” Cercetătorii au căutat apoi celulele T ale fiecărui participant, căutând unele cu receptori susceptibili de a recunoaște mutațiile cancerului.

 

Folosind CRISPR, au eliminat o genă pentru un receptor existent și au inserat o genă pentru un receptor care vizează cancerul în celulele T cărora le lipsea. Odată ce au conceput ceea ce credeau că ar fi suficiente celule T, cercetătorii le-au infuzat înapoi în pacient.

Rezultatul a fost că biopsiile ulterioare au descoperit că până la 20% din celulele imunitare din tumorile pacienților erau celule T modificate, sugerând că acele celule erau de fapt foarte abile în a se concentra asupra cancerului.

Doar doi dintre cei 16 participanți au experimentat efecte secundare minore - febră, frisoane, confuzie - atribuibile celulelor T, dar s-au rezolvat rapid.

La o lună după tratament, cinci dintre tumorile pacienților aveau aceeași dimensiune ca înainte, ceea ce sugerează că celulele modificate ar fi putut avea un efect stabilizator asupra stării lor.

Cancerul a continuat să progreseze la ceilalți 11 pacienți, dar pacientul căruia i s-a administrat cea mai mare doză de celule a văzut o îmbunătățire pe termen scurt a cancerului, ceea ce ar putea însemna că tratamentul va fi mai eficient în studiile viitoare dacă ar fi administrat în doze mai mari. „Trebuie doar să o lovim mai puternic data viitoare”, a spus Ribas.

Această fază 1 sugerează că celulele T concepute sunt sigure și potențial eficiente, dar există încă o mulțime de limitări de depășit.

O problemă este că, deși celulele T modificate au avut tendința de a se încadra în tumoră, ele nu au atacat întotdeauna celulele canceroase.

Aceste obstacole nu sunt de nedepășit și acum, după ce cercetătorii au demonstrat că CRISPR poate fi folosit pentru a proiecta celulele T care vizează cancerul, studiile viitoare pot duce abordarea la nivelul următor.

„Puteți să vă bazați pe asta”, a spus medicul oncolog Katy Rezvani, care nu a fost implicat în studiu, pentru Medical Express. „Poți să-l faci mai bun, mai puternic și mai rapid.”

Într-o zi, celulele T modificate ar putea permite chiar medicilor să-și protejeze pacienții împotriva recurenței în timp ce le tratează cancerul existent. „Reprogramăm sistemul imunitar al pacientului pentru a-și viza propriul cancer”, a spus Mandl pentru TIME. „Este un medicament viu, așa că puteți administra o singură doză și, în mod ideal, aveți protecție pe tot parcursul vieții.”

Articolul original este disponibil pe New CRISPR cancer treatment tested in humans for first time (freethink.com) 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.