Facebook Twitter

Norbert Lins: „Trebuie să avansăm cu noile tehnici de ameliorare!”

Norbert Lins a fost reales luna aceasta drept Președinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European pentru restul perioadei legislative, până în 2024. După realegerea sa, Lins a declarat într-un interviu acordat EURACTIV Germania, că va lucra concentrat asupra obiectivelor strategiei „Farm to Fork”. Dintre obiectivele strategiei, el a evidențiat planurile de reducere a utilizării pesticidelor și a recunoscut că acestea pot avea succes numai dacă fermierii au acces la alternative, inclusiv la noi tehnici de editare a genelor.

„Nu este vorba să insistăm asupra formei actuale de utilizare a pesticidelor, ci să ne întrebăm dacă putem găsi alternative până în 2030”, a spus europarlamentarul german. În conformitate cu strategia Farm to Fork, Uniunea Europeană dorește să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor chimice până în 2030. În acest scop, Comisia Europeană va revizui Directiva comunitară privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUD) până la sfârșitul lunii martie. „Trebuie să facem îmbunătățiri ale plantelor pentru a ne adapta la schimbările climatice și pentru a reduce utilizarea produselor fitosanitare”, a subliniat el.

SUD va fi astfel prima propunere legislativă majoră care va fi prezentată ca parte a strategiei „Farm to Fork”. El a spus că pentru a oferi fermierilor variante alternative în timp, ar trebui promovată dezvoltarea și autorizarea produselor biologice fitosanitare, așa-numitele pesticide cu risc scăzut. În plus, el a mai subliniat că trebuie să existe progrese în noile tehnici de ameliorare, adăugând că „trebuie să avem o dezbatere mai deschisă”.

Lins a dat exemplul viticulturii sau al culturii mărului, unde dezvoltarea unor soiuri mai rezistente la fungi ar putea contribui la o utilizare mai redusă a fungicidelor. El a recunoscut și că „trebuie făcută ameliorarea plantelor pentru a se adapta la schimbările climatice și, de asemenea, pentru a reduce utilizarea pesticidelor”.

Interviul complet este disponibil pe https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/interview/agri-chief-in-eu-parliament-we-must-move-forward-on-new-breeding-techniques/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.