Facebook Twitter

Noi descoperiri despre rezistența la secetă

O echipă de oameni de știință a combinat trei tehnici avansate de cercetare care sunt rareori utilizate împreună și a descoperit cum diferite tipuri de plante se protejează de condițiile nefavorabile. Toate cele trei tehnici dezvăluie o cantitate surprinzătoare de informații despre procesele chimice din plante.
Oamenii de știință care lucrează în cadrul programului Facilities Integrating Collaborations for User Science (FICUS) au examinat efectele secetei asupra proceselor chimice din rădăcinile a trei specii de pădure tropicală. Pentru a înțelege funcțiile chimice ale plantelor, inclusiv modul în care acestea folosesc carbonul, echipa a combinat tehnologii de imagistică de ultimă oră și metabolomică. Ei au folosit spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară puternică pentru a identifica tipul și structura moleculelor din rădăcinile plantelor.

Apoi au creat imagini detaliate ale țesuturilor folosind spectrometria de masă și au făcut măsurători la scară nanometrică ale elementelor și izotopilor. Aceste tehnici au produs informații despre diferitele mecanisme de apărare pe care plantele le folosesc pentru a supraviețui secetei. Echipa a descoperit că o specie a adăugat lignină lemnoasă pentru a-și îngroșa rădăcinile, a doua a secretat antioxidanți și acizi grași ca apărare biochimică, iar a treia părea mai puțin afectată de condițiile de secetă, dar solul din jurul său avea un nivel mai ridicat de carbon.
Toate aceste date indică faptul că planta și microbii din sol au lucrat împreună pentru a proteja planta. Acest studiu a arătat cum tehnicile combinate ar putea ajuta la identificarea diferitelor strategii de toleranță la secetă și modalități de a menține plantele înfloritoare.

Toate informațiile sunt disponibile în articolul Three Techniques, Three Species, Different Ways to Fight Drought | Department of Energy 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.