Facebook Twitter

NBT și CRISPR-Cas9 pentru grâu și arahide cu mai puțini alergeni

Folosind electroforeza, CRISPR, și o varietate de tehnici de reproducere, atât tradiționale, cât și moderne, profesorul Sachin Rustgi și echipa sa de la Universitatea Clemson încearcă să dezvolte soiuri mai puțin alergenice de grâu și arahide. Aceste două grupe de alimente sunt deosebit de importante, deoarece reprezintă două din „The Big 8”, opt alimente obișnuite în SUA, care generează 90% dintre alergiile alimentare (laptele, ouăle, nucile, peștele, crustaceele și soia fiind celelalte șase).

Evitarea pur și simplu a grâului și a arahidelor din cauza unei alergii poate avea efecte secundare nutriționale. Grâul este o sursă excelentă de energie, fibre și vitamine, în timp ce arahidele oferă proteine, grăsimi bune, vitamine și minerale. Pe de altă parte, alergiile severe la aceste alimente pot provoca spitalizări sau chiar se pot dovedi letale.

Obiectivele de cercetare ale lui Rustgi nu sunt noi. Cercetătorii încearcă de ani de zile să reproducă soiuri de grâu cu un conținut mai scăzut de gluten. Cu toate acestea, este mai ușor de spus decât de făcut, deoarece glutenul nu este o singură proteină, ci este un grup de multe proteine diferite. Alunele sunt în aceeași situație - conțin 16 proteine diferite recunoscute ca alergeni.

„Când am început această cercetare, o întrebare majoră a fost dacă ar fi chiar posibil să se lucreze la o caracteristică controlată de atât de multe gene”, spune Rustgi.

În cercetările anterioare, Rustgi a avut succes în crearea unui nou soi de grâu sigur pentru cei cu boală celiacă. Noul grâu conține două enzime: una din orz care atacă glutenul și alta din bacteria Flavobacterium meningosepticum.

Acum, Rustgi și echipa sa testează multe soiuri de grâu și arahide pentru a le găsi pe cele care sunt în mod natural mai puțin alergenice decât altele. Aceste soiuri slab alergenice pot fi apoi combinate cu soiuri care au trăsăturile dorite, cum ar fi randamente ridicate sau rezistență la dăunători.

O altă abordare pentru echipă se bazează pe utilizarea ingineriei genetice pentru a reduce proteinele alergenice din grâu și arahide. Ameliorările recente ale tehnologiei de editare a genelor CRISPR permit cercetătorilor să vizeze mai multe gene simultan. „Perturbarea genelor glutenului din grâu ar putea produce grâu cu niveluri semnificativ mai scăzute de gluten. O abordare similară ar funcționa și la arahide ”, spune Rustgi.

O a treia abordare include înțelegerea modului în care producția de gluten este reglementată în celulele de grâu. După cum se dovedește, o proteină servește ca „regulator principal” pentru multe gene ale glutenului. Întreruperea regulatorului principal ar putea duce la reducerea cantităților de gluten din grâu într-un flux de lucru simplificat - la urma urmei, vizarea unei singure gene este mult mai ușoară decât încercarea de a perturba mai multe gene ale glutenului simultan.

Rustgi folosește laboratoare furnizate de Clemson Advanced Plant Technology Program (APT) pentru a-și desfășura cercetările. Programul este o parte esențială a efortului general realizat de Clemson în vederea optimizării plantelor pentru producția din Carolina de Sud și Sud-Est pentru toate părțile interesate din agricultură - de la producători pe scară largă până la proprietarii de terenuri mici, care lucrează cu soiuri moștenite, furnizând materie primă pentru restaurante, fabrici de bere și multe altele.

Articolul original este disponibil pe https://www.laboratoryequipment.com/572736-The-Best-Kind-of-GMO-Wheat-and-Peanuts-That-are-Less-Allergenic/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.