Facebook Twitter

Misterul unei boli mortale a ovăzului, elucidat după 70 de ani

O echipă internațională de cercetare de la Universitatea Cornell, Universitatea din Australia de Vest și Universitatea Națională Australiană a identificat mecanismele genetice care permit producerea unei toxine mortale numită Victorin, agentul care a provocat „pacostea Victoria”, o boală care a distrus aproape în totalitate culturile de ovăz din Statele Unite în anul 1940.

Măcinarea victoriană este cauzată de ciuperca Cochliobolus victoriae, care produce toxina Victorin, dar până acum nimeni nu a descoperit genele și mecanismele implicate. Majoritatea toxinelor fungice sunt sintetizate de enzime mari, multifuncționale, iar peptidele mici create de aceste enzime includ atât toxine, cât și medicamente, cum ar fi antibioticul penicilină. Dar oamenii de știință au descoperit că toxina Victorin este de fapt sintetizată direct în ribozom, un organit din celule care produce cele mai multe proteine. Aceste molecule mici produse pe ribozomi sunt cunoscute sub numele de peptide modificate post-translațional sintetizate ribozomic (RiPP).
Acest mecanism alternativ pentru producerea de peptide mici, cum ar fi victorina, împreună cu faptul că genomurile fungice conțin probabil multe gene asociate RiPP, ar putea duce la descoperirea unor molecule mici suplimentare, inclusiv noi toxine și compuși benefici.
Descoperirea ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine originile evolutive ale moleculelor precum peptidele Victorine, ce determină virulența bolilor emergente ale culturilor și cum să le prevină cel mai bine în viitor. „Soiurile de ovăz preferate de fermieri în anii 1940 au fost rezistente la rugina coroanei, dar oamenii de știință au descoperit mai târziu că aceasta a fost trăsătura care a făcut ca aceste soiuri de ovăz să fie susceptibile la pacostea ovăzului, deoarece toxina Victorin vizează proteina specifică a plantelor”, explică autorul principal al studiului, Gillian Turgeon (Universitatea Cornell) El clarifică și faptul că „descoperirea moleculelor implicate în această interacțiune ciupercă-plantă este fundamentală pentru înțelegerea modului în care plantele răspund la atacul diferiților microbi”.

Mai multe amănunte sunt disponibile pe site-urile https://news.cornell.edu/stories/2020/11/researchers-identify-genetics-behind-deadly-oat-blight și https://www.uwa.edu.au/news/article/2020/september/scientists-solve-70-year-old-mystery-of-the-origins-of-oat-disease

  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.