Facebook Twitter

Ministerul chinez al agriculturii oferă încă un impuls OMG-urilor

China va promova și reglementa în continuare inovația și cercetarea pentru dezvoltarea și utilizarea organismelor agricole modificate genetic, a declarat joi Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale.

Instituțiile conexe vor fi încurajate să efectueze inovații originale și cercetări la nivel înalt privind OMG-urile agricole, cum ar fi lansarea activităților de cercetare și dezvoltare a unor gene noi și a noilor tehnologii, trăsături și produse, se spune într-o circulară.

OMG-urile agricole cărora li s-au acordat deja certificate de biosecuritate ar trebui să fie încorporate în soiuri fine, promovând dezvoltarea produselor OMG agricole, a spus acesta. În iunie, ministerul a acordat certificate de siguranță pentru 117 OMG-uri și produse conexe, permițând producția și aplicarea acestora.

Evaluarea generală a compatibilității și competitivității produselor, precum și a maturității pe piață a produselor agricole OMG este de așteptat să contribuie la accelerarea comercializării rezultatelor cercetării.

Întreprinderile ar trebui să joace un rol principal în utilizarea produselor agricole modificate genetic care oferă randamente superioare și o rezistență mai bună a dăunătorilor, se spune în circulară.

"China ar trebui să ghideze cooperarea dintre întreprinderi și instituțiile de cercetare științifică, astfel încât companiile să poată fi cu adevărat forța majoră în cercetare și dezvoltare, aplicarea și comerțul OMG-urilor", a mai spus înaltul oficial chinez.

În timpul unui seminar OMG de la Beijing, din decembrie, Zhang Wen, oficial al ministerului, a declarat: „Inovația științifică, în special în industria semințelor, este modalitatea fundamentală de a asigura siguranța și aprovizionarea cu alimente și de a îmbunătăți calitatea și beneficiile produselor agricole".

China va consolida, de asemenea, reglementarea schimbărilor biomateriale și un sistem de trasabilitate aferent, cerând entităților juridice să raporteze ministerului orice transfer de OMG cu 30 de zile în avans, se arată în circulară. Raportul va fi inclus în evaluarea biosecurității. Proprietarii de certificate de siguranță trebuie să fie responsabili pentru siguranța întregului proces, inclusiv cercetarea, creșterea soiurilor, producția de semințe și comercializarea culturilor de OMG-uri agricole, a adăugat aceasta.

China a adoptat standarde stricte privind evaluarea siguranței produselor OMG. Pe 9 februarie, ministerul a anunțat pedepsirea a opt operațiuni ilegale legate de încălcarea siguranței agricole a OMG-urilor, inclusiv producția și prelucrarea semințelor de porumb modificate genetic în provincia Liaoning și teste de cercetare a bumbacului modificat genetic în provincia Shandong.

Articolul original este disponibil pe http://epaper.chinadaily.com.cn/a/202102/19/WS602eecf3a31099a234354062.html 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.