Facebook Twitter

Microbii pot mări rata de absorbție a nutrienților

Feng Feng, om de știință și profesor asistent la Universitatea de Stat din Oklahoma (SUA), studiază modul în care microorganismele benefice ajută plantele să dobândească nutrienți. Microbii infectează rădăcinile plantelor pentru a stabili o relație reciproc avantajoasă cu planta, numită simbioză, o relație care oferă plantelor substanțe nutritive esențiale, cum ar fi azotul și fosforul.

Ca și oamenii, plantele sunt expuse în mod natural la o mare varietate de microorganisme. Unele dintre ele sunt benefice, în timp ce altele sunt periculoase și activează sistemul imunitar al plantei, care declanșează răspunsurile de apărare pentru a limita infecția. Pentru a stabili această relație simbiotică cu plantele, microbii suprimă sistemul imunitar al plantei. Feng a explicat că microbii pot produce molecule de semnal numite lipo-chitooligosaccharides (LCOs) care sunt recunoscute de un receptor al plantei numit NFP. Această recunoaștere declanșează simbioza, ceea ce face dificilă imunitatea plantei la infecții.

Ceea ce echipa de cercetare caută să afle este modul în care microbii folosesc LCOs pentru a împiedica imunitatea la infecții ale plantelor. Feng și colegii săi de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie vor lucra cu leguminoasele Medicago truncatula și orz pentru a înțelege procesul molecular care determină microbii radiculari să suprime sistemul imunitar al plantelor. Proiectul va identifica un set de gene vegetale care sunt necesare LCOs pentru a suprima sistemul imunitar al plantelor.

Odată genele identificate, ei speră să le plaseze în orz pentru a determina dacă îmbunătățesc capacitatea plantei de a absorbi substanțele nutritive din sol și de a lupta împotriva Fusarium graminearum, o boală fungică care provoacă probleme mari în culturile de cereale cu bob mic.

Mai multe informații pe site-ul Universității de Stat din Oklahoma, OSU scientist uncovering the mystery of microbes in plant immunity | Oklahoma State University (okstate.edu) 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.