Facebook Twitter

Meta-studiu: culturile Bt nu influențează nevertebratele din sol!

O nouă meta-analiză a confirmat faptul că folosirea culturilor Bt nu are impact asupra nevertebratelor din sol. Cercetarea adaugă o greutate suplimentară argumentului potrivit căruia culturile Bt, care controlează dăunătorii într-un mod foarte specific folosind proteine insecticide (Bt) exprimate în țesuturile plantelor, protejează biodiversitatea, ajutând fermierii să reducă utilizarea insecticidelor cu aerosoli cu spectru larg. Studiul, publicat în revista Transgenic Research, este prima revizuire sistematică a efectelor culturilor modificate genetic asupra nevertebratelor din sol și prima revizuire de acest gen care include o meta-analiză cantitativă.
Nevertebratele din sol sunt recunoscute în special pentru contribuția lor la disponibilitatea nutrienților plantelor și la rotația materiei organice și, prin urmare, este important să protejăm acești taxoni nevertebrati. Mai multe studii au comparat abundența populației și biomasa nevertebratelor din sol în câmpurile agricole plantate cu culturi Bt și omologii lor convenționali. În această meta-analiză, o selecție de studii asupra Protista, nematodelor, colembolei, acarienilor, enchitraeidelor și râmelor au fost revizuite și analizate pentru a vedea dacă culturile Bt modifică abundența populației și biomasa nevertebratelor din sol comparativ cu culturile convenționale.
Au fost colectate 6110 titluri, dintre care 38 de studii au trecut criteriile de includere, iar un număr final de 22 de publicații au făcut obiectul extragerii datelor. Baza de date analizată a avut 2.046 de înregistrări care acoperă 36 de locații și tipurile Bt Cry1Ab, Cry1Ac, Cry3Bb1 și Cry3Aa. Au existat variații considerabile între ordinele de nevertebrate din sol, dar dimensiunea eșantionului a fost insuficientă și eterogenitatea eșantionului prea mare pentru a trage concluzii credibile despre efectul Cry la nivelul comenzii. Cu toate acestea, în toate cercetările nu a fost evidențiat niciun efect semnificativ al Cry asupra nevertebratelor din sol.

 

Porumbul Bt în Spania

Culturile Bt au fost modificate genetic prin inserarea unei gene provenite de la Bacillus thuriengensis, astfel încât planta să exprime o toxină Cry împotriva insectelor dăunătoare.

În Spania, porumbul Bt este cultivat ca o varietate modificată genetic pentru a proteja împotriva insectelor dăunătoare cunoscute sub numele de sfredelitori (Ostrinia nubilalis și Sesamia nonagrioides). Este un soi foarte cultivat, deoarece în fiecare an între 120.000 și 150.000 de hectare sunt atacate de sfredelitori în Spania, ceea ce reprezintă între 30% și 35% din totalul porumbului semănat. Comunitățile autonome cu cel mai mare atac al acestor dăunători sunt Aragon și Catalonia. În 2018, un total de 115.246 de hectare au fost plantate cu porumb Bt în Spania, respectiv 35% din totalul porumbului plantat în țară.
Înainte ca porumbul Bt să poată fi cultivat, între una și două tratamente insecticide pe an erau aplicate culturilor de porumb afectate, cu o suprafață totală cuprinsă între 60.000 și 100.000 de hectare. Cultivarea porumbului Bt a permis economii în utilizarea ingredientelor active, cu o reducere medie a costului anual al fermierilor spanioli de 19 euro pe hectar. Între 1998 și 2018, cultivarea porumbului Bt în Spania a făcut posibilă optimizarea utilizării insecticidelor, reducând utilizarea acestora cu 678.000 kg în Spania, aplicând cu 37% mai puține ingrediente active decât ar fi fost utilizate într-o cultură convențională. Acest lucru a reușit să reducă impactul asupra mediului asociat cu utilizarea insecticidelor în cultivarea porumbului cu 21%. Porumbul Bt a facilitat, de asemenea, reducerea consumului de combustibil, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și economisind resurse rare, cum ar fi apa.

Articolul original este disponibil pe https://fundacion-antama.org/estudio-confirma-que-los-cultivos-bt-no-impactan-sobre-los-invertebrados-del-suelo/ .

De asemenea, date utile găsiți și pe https://link.springer.com/article/10.1007/s11248-020-00213-y 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.