Facebook Twitter

Mai cald, mai uscat! CRISPR, un instrument împotriva schimbărilor climatice.

Cercetătorii de la Universitatea Queensland, din Australia, au publicat o listă a tehnologiilor de editare genetică care ar putea proteja securitatea alimentară prin îmbunătățirea sistemelor noastre agricole, în condiții extreme declanșate de schimbările climatice. Karen Massel, coordonatorul principal al studiului, explică faptul că utilizarea CRISPR-Cas9 ar permite dezvoltarea culturilor de cereale îmbunătățite, precum orez, grâu, porumb, orz și sorg. Doar 15 culturi de cereale bogate în energie furnizează 90% din caloriile din lume.
„Fermierii manipulează ADN-ul plantelor folosind tehnologii de reproducere convenționale de milenii. Acum, cu noile tehnologii de editare a genelor, o putem face cu o siguranță, precizie și viteză fără precedent”, explică Massel, care a subliniat că suntem într-o „cursă între schimbarea climatului și capacitatea crescătorilor de plante de a produce culturi rezistente genetic, care cresc bine în condiții nefavorabile și au calități nutriționale îmbogățite. "
În această direcție, ea a explicat că problema este nevoia prea mare de timp a cercetătorilor pentru a elanora și a pune la dispoziția fermierilor această diversitate genetică, cu un ciclu de reproducere de aproximativ 15 ani în cazul culturilor de cereale. „CRISPR ne permite să facem lucruri pe care nu le putem face prin creșterea convențională în ceea ce privește generarea de genetică nouă și îmbunătățirea caracteristicilor dorite”, a mai explicat ea.
Un alt capitol important al studiului este compararea secvențelor genomice ale variantelor sălbatice și strămoșii cerealelor sub diferite tipuri de stres. Studiul a demonstrat modul în care instrumentele de editare a genelor pot fi puse în aplicare în programele de îmbunătățire a culturilor de cereale pentru a combate amenințările pentru producțiile agricole, în fața schimbărilor climatice din următorii ani.

Mai multe amănunte sunt disponibile în articolul original, pe https://www.uq.edu.au/news/article/2021/02/hotter-drier-crispr-editing-climate-change 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.