Facebook Twitter

Mărturia unui fermier american:„De ce folosesc culturile MG?”

Nici acum nu mă pot opri a descrie prima mea experiență asupra utilizării de culturi modificate genetic sau biotehnologice. Era 1996 și plantasem o parte din fermă cu un soi de porumb biotehnologic rezistent la insecte. Producătorul semințelor a promis să protejeze cultura împotriva Ostrinia, fără a fi nevoie de pesticide. Pentru mine a fost un experiment. Va fi la înălțimea reclamei? Pentru prima dată, nu a trebuit să pulverizez cu insecticide pentru a controla Ostrinia. A fost ca și cum tocmai am deschis din nou ochii larg!”, povestește Monte Peterson, fermier care a devenit un fan al porumbului și al soiei MG.

Astăzi, 24 de ani mai târziu, continui să plantez porumb biotehnologic, care oferă o gamă mai largă de opțiuni, cum ar fi soiurile tolerante la erbicide și rezistente la secetă, față de cele tradiționale. Când soiurile de soia tolerante la erbicide biotehnologice adecvate pentru districtul meu au devenit disponibile, la începutul anilor 2000, nu a fost greu să-mi dau seama ce se va întâmpla dacă aș adopta și această nouă tehnologie de cultură.

După experiența mea și a colegilor mei fermieri din întreaga lume care au acces la tehnologia culturilor modificate genetic, există un motiv simplu pentru care continuăm să o folosim: funcționează. În caz contrar, la fel ca în cazul oricărui instrument sau tehnologie, niciun fermier, mare sau mic, nu ar continua să folosească ceva care nu aduce niciun beneficiu.

Datorită culturilor biotehnologice rezistente la insecte, folosesc mai puține pesticide decât acum 20 de ani, ceea ce, la rândul său, reduce cantitatea de muncă pe teren. De asemenea, pot produce o cultură mai sigură, deoarece controlul asupra Ostrinia înseamnă mai puține daune produse de mucegai, ceea ce, la rândul său, înseamnă o contaminare mai mică cu aflatoxine.

Cu boabele de soia tolerante la erbicide, pot fi încrezător în combaterea excelentă a buruienilor fără a fi nevoie de arătură adâncă. Ca urmare, folosesc doar prelucrarea ușoară și semănatul direct. Asta înseamnă economii serioase la pregătirea terenului. De asemenea, din nou, mai puțină pulverizare în timpul sezonului de creștere. Pe lângă reducerea uzurii mașinilor și a consumului de motorină, este vorba și de mai puțină oboseală a echipei mele și a mea.

Mai mult, resturile vechi de culturi pot fi lăsate pe pământ, oferind umbră în timpul căldurii de vară, reducând scurgerea solului în timpul ploilor tot mai abundente pe care le experimentăm acum pe măsură ce schimbările climatice devin mai vizibile. Foarte important, reziduurile vechi de recoltă se descompun în cele din urmă, adăugând mai multă materie organică în solul meu, până la punctul în care construim sol de top în fiecare an.

Există o veche zicală:„nu moștenim pământul de la strămoșii noștri, ci îl împrumutăm de la copiii noștri”. Sunt a patra generație a familiei mele care cultivă acest pământ. Și voi face tot ce pot pentru a lăsa pământul într-o formă bună, dacă nu chiar mai bună decât atunci când am început. Ca parte a acestui angajament, biotehnologia oferă o producție mult mai ecologică și mai durabilă din soia și porumbul meu.

 

Cu toate acestea, este doar una dintre mai multe tehnologii care mă ajută să produc mai mult din mai puțin, cum ar fi plantarea și pulverizarea de precizie și randamentul și monitorizarea nutrienților solului. Împreună cu biotehnologia, sunt mult mai eficient în ceea ce privește producția, economiile de costuri, randamentul și produc culturi de calitate superioară și mai sigure.

Nu sunt om de știință, dar mă uit la luarea deciziilor bazate pe știință atunci când vine vorba de tehnologii precum biotehnologia agricolă. Nici o cultură biotehnologică nu este comercializată nicăieri fără a fi strict evaluată din punct de vedere al siguranței, calității și eficacității. Chiar și atunci, voi verifica cu atenție dacă o varietate de culturi biotehnologice (sau orice instrument tehnologic) este potrivită pentru a fi adăugată la setul meu de instrumente din punct de vedere al siguranței și utilității. În acest sens, nu cred că sunt diferit de orice alt fermier.

Din timpuri imemoriale, fermierii s-au confruntat cu vremea schimbătoare, cu buruienile, eroziunea solului și dăunătorii, în timp ce se străduiesc să producă hrană suficientă. Și din timpuri imemoriale, fermierii ca mine vor continua să caute modalități de a exploata mai bine prin instrumente și tehnologii sigure. O facem pentru că trăim, muncim și ne creștem familiile pe terenul și mediul pe care le numim acasă.

Articolul original este disponibil pe https://www.openaccessgovernment.org/farming-sustainably-with-genetically-modified-crops/100211/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.