Facebook Twitter

Japonezii propun un cadru de reglementare pentru diferențierea modificare genetică - editare genetică

Așa după cum comunitatea științifică a evidențiat în numeroase rânduri, un organism modificat genetic nu este același lucru cu unul editat genetic. În Uniunea Europeană, numeroase organisme științifice și profesionale au cerut elaborarea unui cadru de reglementare diferit, în funcție de faptul că vorbim de editare sau modificare genetică. Europa studiază foarte atent modul în care noile tehnici de editare genetică sunt reglementate în restul lumii.

În acest sens, experții de la Universitatea din Hokkaido (Japonia) au prezentat un cadru care stabilește bazele diferențierii organismelor modificate genetic și cele editate genetic, ținând cont atât de considerente tehnice, cât și socio-etice. Articolul lor, publicat în Trends in Biotechnology, explică că, în funcție de tehnica folosită pentru a modifica genomul, un organism poate avea sau nu ADN străin, un element cheie în stabilirea diferenței dintre diferite organisme.

În cadrul propus, ei precizează că, dacă nu este implicat ADN străin, produsul rezultat poate fi considerat non-OMG. În cazurile în care ADN-ul conține fragmente de ADN străin, produsul rezultat trebuie testat pentru acest ADN și evaluat. În acest din urmă caz, ar fi identificate locații din genom în care ADN-ul străin este probabil să se integreze, iar aceste zone ar fi apoi analizate prin diferite teste. Dacă se confirmă prezența ADN-ului străin, produsul va fi considerat un organism modificat genetic.

Potrivit autorilor, un cadru clar va îmbunătăți predictibilitatea cadrului de reglementare, în special în țările cu protocoale de biosecuritate.

Mai multe puteți afla de pe https://www.miragenews.com/clearer-distinction-needed-between-gmos-and-711539/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.