Facebook Twitter

Israelienii creează roșii adaptate secetei

Cercetătorii israelieni Shai Torgeman și Dani Zamir de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au dezvoltat un nou soi de roșii, care este mai rezistent la secetă. Este o varietate care ar putea ajuta la combaterea efectelor schimbărilor climatice și la îmbunătățirea unei culturi care este afectată de condițiile meteorologice extreme.
Oamenii de știință au încrucișat două specii de tomate: o varietate sălbatică din deșerturile din vestul Peru, cu o recoltă comună disponibilă în multe zone ale lumii. Ei au identificat interacțiuni între două zone ale genomului roșiilor care duc la creșterea randamentului și a rezistenței la condiții uscate. Studiul a constatat că aceste zone specifice din genomul plantei duc la o creștere cu 20 până la 50% a randamentului, atât în condiții normale, cât și în condiții de secetă. Oamenii de știință au observat, de asemenea, că dimensiunea plantelor s-a îmbunătățit la aceste soiuri.
„Soiurile comerciale de roșii cultivate în câmp deschis și găsite în supermarketuri necesită în medie 2.500 m³ de apă pe hectar în fiecare sezon”, a declarat Shai Torgeman, doctorand la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru The Media Line. „În studiul nostru, am redus această cantitate de apă la jumătate și am obținut rezultate excelente.”

Potrivit cercetătorilor, descoperirile lor arată că utilizarea speciilor sălbatice este o modalitate eficientă de îmbunătățire a producției agricole. Ele ar putea fi aplicabile pe scară largă și altor plante în viitor. „Există încălzire globală și fermierii au nevoie de roșii care pot face față acestor condiții meteorologice în schimbare”, a explicat Torgeman, menționând că schimbările climatice nu numai că provoacă temperaturi mai ridicate, ci și evenimente meteorologice extreme, cum ar fi ploile bruște torenţiale sau seceta. Prin urmare, este necesară dezvoltarea plantelor cu capacități îmbunătățite.

Mai multe informații la https://themedialine.org/life-lines/israeli-scientists-develop-drought-resistant-tomatoes-in-response-to-climate-change/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.