Facebook Twitter

Insulina vegetală – un tratament mai comod și mai eficace

Producția de insulină, în ultimii 50 de ani, a implicat unele riscuri pentru pacient. Acestea, însă, sunt asumate pentru că medicamentul salvează viețile celor 537 de milioane de adulți suferinzi de diabet din întreaga lume, iar acest număr este de așteptat să crească în următorii ani.

Studii clinice recente arată că injectarea insulinei poate face ca aceasta să intre în fluxul sanguin atât de repede încât poate duce la hipoglicemie sau la niveluri de zahăr din sânge care scad sub intervalul sănătos. Pompele automate de insulină pot furniza insulină în doza precisă și pot minimiza acest risc, dar sunt scumpe și sunt disponibile doar pentru o mică parte a pacienților cu diabet din întreaga lume.

Acum, o administrare orală de proinsulină pe bază de plante ar putea pune capăt acestor dezavantaje, potrivit unui nou studiu publicat în revista Biomaterials de cercetătorii de la Școala de Medicină Dentară a Universității din Pennsylvania, Statele Unite.

Deși insulina clinică a fost utilizată de câteva decenii, îi lipsește una dintre cele trei peptide găsite în insulina naturală. Oamenii de știință au dezvoltat o insulină pe bază de plante care conține toate cele trei peptide și poate fi administrată pe cale orală. Rezistența pereților celulelor vegetale protejează insulina de acizii și enzimele din stomacul pacientului, înainte ca microbii intestinali să descompună materialul. Insulina eliberată este apoi trimisă la ficat prin axa intestin-ficat.

Folosind șoareci diabetici, cercetătorii au descoperit că această insulină pe bază de plante reglează zahărul din sânge în decurs de 15 minute de la ingestie, aproape în același mod ca insulina secretată în mod natural. Prin comparație, șoarecii tratați cu injecții tradiționale de insulină au experimentat o scădere rapidă a nivelului de glucoză din sânge, provocând hipoglicemie tranzitorie.

„Riscul de hipoglicemie este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale sistemului actual de livrare și poate duce chiar la comă. Insulina noastră administrată pe cale orală are toate cele trei proteine și este livrată direct în ficat. Funcționează la fel ca insulina naturală, care minimizează riscul de hipoglicemie”, explică Henry Daniell, liderul cercetării.

Mai multe amănunte sunt disponibile în articolul original, pe A plant-based, oral delivery of insulin regulates blood sugar levels similar to natural insulin | Penn Today (upenn.edu)

  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.