Facebook Twitter

India cultivă primii arbori de cauciuc produși prin NBT

În ceea ce s-ar putea numi o descoperire majoră în cultivarea cauciucului în toată țara, prima plantă de cauciuc modificată genetic (GM) a fost plantată la ferma de cercetare Sarutari a Rubber Board, la periferia orașului Guwahati, în statul Assam, din India.
„Fabrica de cauciuc GM” a fost dezvoltată de Institutul de Cercetare a Cauciucului din India (RRII), cu sediul în Kerala, care se află sub supravegherea Ministerul Comerțului și Industriei al Uniunii.
Puietul de cauciuc GM, despre care se spune că este primul din lume, a fost modificat prin inserarea unor copii suplimentare ale genei MnSOD (superoxid dismutază care conține mangan). Această genă îi permite fabricii de cauciuc nou dezvoltată să treacă peste stresul climatic extrem, cum ar fi temperaturile calde și reci, împreună cu condițiile de secetă, potrivit experților.
Se așteaptă ca noua cultură să necesite o perioadă mai redusă de maturizare, oferind șanse să crească durata în care oferă produsul atât de râvnit: cauciucul.
Acest lucru va oferi un impuls suplimentar producției de culturi în regiunea de nord-est a țării, deoarece cauciucul natural este originar din pădurile calde umede ale Amazonului și nu este potrivit în mod natural pentru condițiile mai reci din nord-est, deși regiunea oferă deja majoritatea producției de cauciuc în India.
Potrivit directorului Institutului de Cercetare a Cauciucului din India, James Jacob, gena MnSOD elimină oxigenul toxic din plante cauzat de temperaturi extreme precum căldura sau iarna aspră, așa cum este cazul în nord-est, care inhibă creșterea.
„Cauciucul natural este originar din Amazon, nu este adaptat la nord-est, dar este cultivat acolo cu un preț, deoarece există o întârziere a creșterii recoltelor de cauciuc tinere din cauza climatului extrem de iarnă, când temperatura scade până la 10 grade Celsius. Prin urmare, timpul de maturizare în nord-est este mai lung decât în Kerala, care este o regiune relativ tropicală ”, a spus el.
Jacob a mai spus că fabricile de cauciuc din Kerala devin gata de exploatare în al șaptelea an, în timp ce în nord-est durează mai mult de opt ani.
Președintele Consiliului Director și directorul executiv K.N. Raghavan, în timp ce vorbea despre primul puiet de arbore de cauciuc GM din lume, a declarat: „Gena MnSOD utilizată în cauciucul GM a fost preluată chiar din plantă. Copiile sale au fost înmulțite în laborator și reintroduse într-o celulă a unui segment de arbore, care a fost apoi regenerat într-o plantă completă, care este acum plantată pe câmp. ”
El a mai adăugat: „Nu există specii de plante în India care să se poată încrucișa cu cauciucul natural. Prin urmare, nu există riscul ca genele să curgă din cauciucul modificat genetic către orice altă specie nativă, o preocupare adesea ridicată de grupurile de mediu care militează împotriva plantelor modificate genetic, în general.”

Articolul complet este disponibil pe https://theprint.in/india/gm-rubber-from-kerala-which-once-said-no-to-it-reaches-assam-for-worlds-first-field-trial/683578/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.