Facebook Twitter

Hormonul care orientează rădăcina spre sursele de apă există!

Seceta reprezintă o amenințare gravă pentru producția agricolă. În condiții de stres hidric, rădăcinile plantelor își îndreaptă creșterea către zonele solului care prezintă umiditate, fenomen cunoscut sub numele de „hidrotropism”. Până acum nu se știa cum funcționează această capacitate a plantelor, dar acum, o echipă de cercetare de la Institutul de biologie moleculară și celulară a plantelor (IBMCP), un centru comun al Consiliului Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) și al Universității Politehnice din Valencia (UPV), a identificat mecanismul care reglează creșterea orientată a rădăcinilor. Lucrarea a fost dezvoltată în colaborare cu cercetători de la Universitatea Fujian și alte universități chineze.

Rădăcina unei plante este organul care explorează subsolul pentru a găsi apă și constituie calea principală prin care apa și substanțele nutritive sunt absorbite. Astfel, în timp ce metoda radiesteziei este o pseudoștiință, plantele arată o capacitate dovedită de a-și direcționa rădăcinile în direcția corectă pentru a ocoli zonele fără apă și a găsi nișe de umiditate. În acest caz, „bagheta magică” este un mecanism molecular bazat pe percepția hormonului acid abscisic (ABA). ABA este hormonul adaptării la stresul apei și joacă un rol crucial în hidrotropism.

Grupul de lucru, coordonat de Pedro Luis Rodríguez, a descoperit deja cum să consolideze răspunsul hidrotropic al rădăcinilor, adică cum să le facă mai eficiente în căutarea apei, prin creșterea semnalizării hormonilor ABA.
Prin eliminarea proteinelor fosfatazei tip 2C (PP2C), care sunt represori ai semnalelor ABA, au obținut o plantă modificată genetic cu un răspuns hidrotropic mai mare.

Lucrarea publicată recent în Science Advances explorează această cale. „Proteinele fosfatazei tip 2C, printre care se remarcă așa-numitul ABI1, inhibă și funcția unei enzime radiculare care reglează ieșirea protonilor către exteriorul celulei, numită AHA2”, explică Rodríguez. „Prin urmare, este necesar să scoateți această frână pentru a stimula ieșirea protonilor, care înmoaie peretele celular. Acest lucru facilitează extinderea celulelor rădăcinii prin acidificarea exteriorului celulei ”a detaliat savantul. În acest fel, „când rădăcina percepe deficitul de apă, nivelul hormonului ABA începe să crească, o creștere care este percepută de un receptor numit PYL8. Acest receptor poate inhiba funcția proteinei ABI1, frâna la ieșirea protonului din rădăcină, restabilind astfel funcția enzimei AHA2. Cercetarea noastră dezvăluie modul în care receptorul PYL8, fosfataza ABI1 și enzima AHA2 reglează hidrotropismul rădăcinii”, subliniază el.
Potrivit lui Pedro Luis Rodríguez, noi tehnici de editare a genelor ar putea genera plante cu activitate mai scăzută a proteinelor fosfatazei de tip 2C, inclusiv fosfataza ABI1, consolidând astfel capacitatea de detectare a apei subterane. Acest lucru ar permite obținerea soiurilor care sunt mai rezistente la secetă și în condiții de stres hidric.

Articolul original este disponibil pe https://www.dicv.csic.es/arxius/23-03-2021%20IBMCP%20Crecimiento%20ra%C3%ADces%20plantas.pdf 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.