Facebook Twitter

Highlander - gena care controlează autopolenizarea în plante

Un colectiv condus de profesorul Noni Franklin-Tong, de la Facultatea de Bioștiințe a Universității din Birmingham (Marea Britanie) a descoperit că gena Highlander reglează auto-incompatibilitatea. Această funcție are potențialul de a permite plantelor să se autofertilizeze, creând oportunități de a reproduce culturi mai puternice și mai rezistente pentru agricultură. Cercetarea a început cu observarea macului de câmp, Papaver rhoeas , care posedă mecanismul de a evita problemele de autofertilizare. Macii își pot recunoaște propriul polen și pot declanșa un program de „sinucidere celulară”, oferind o modalitate precisă și curată de a elimina boabele de polen nedorite.

Această capacitate de a controla dacă o plantă se poate autofertiliza sau nu are potențialul de a ajuta crescătorii să dezvolte culturi mai rezistente. Cercetătorii au folosit apoi Arabidopsis thaliana (o plantă „autocompatibilă”) ca bază pentru cercetări, pentru a obține o perspectivă asupra auto-incompatibilității culturilor. Planta a fost supusă unei evaluări genetice pentru a identifica o genă cheie pentru reglarea auto-incompatibilității.

Mai târziu, cercetătorii au dezvoltat o linie de plante Arabidopsis auto-incompatibile, concepute pentru a identifica gena „Highlander”, care, atunci când a fost ștearsă, a eliminat auto-incompatibilitatea și a făcut o plantă auto-incompatibilă complet autofertilă. Gena codifică, de asemenea, proteina PGAP1 evidențiată deja la drojdie și la oameni, iar acum și în plante. Este pentru prima dată când o funcție cu această destinație a fost identificată în plante. Gena „Highlander” a fost numită după războinicul nemuritor din filmul cu același nume, produs în anul 1986.

Mai multe informații pe https://www.birmingham.ac.uk/news/2022/staying-alive-how-self-pollen-can-cheat-death 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.